«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπογραμμίζει την ανάγκη των μνημονίων, των κυρώσεων, των μέτρων, όπως το εμπάργκο, έναντι τρίτων, και να υποβαθμίζει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ίδιες συνθήκες για την υλοποίηση θεμελιακών αξιών, όπως ελευθερίες, δημοκρατία, δικαιώματα, ιεραρχία του κανόνα δικαίου και της δικαιότητας» επεσήμανε ο Ν. Κοτζιάς, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», που διεξάγεται στο Σούνιο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη «είναι ένα κέντρο που δημοκρατικά πρέπει συνεχώς να διεκδικεί μια καλύτερη θέση στον κόσμο της εποχής μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Να τη διασφαλίζει στο εσωτερικό της, στα σύνορα και στον περίγυρό της. Να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και την ασφάλεια ως προς την απασχόληση. Την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της εκτεταμένης εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για τον μετασχηματισμό της σε μια δημοκρατική, ασφαλή και δίκαια ψηφιακή Ε.Ε.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχούμε ότι, αν δεν προωθηθούν όλα αυτά, κινδυνεύει η Ε.Ε. από μια πλούσια περιοχή να μετασχηματιστεί σε μια περιοχή παρακμής» είπε, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ενότητάς της, η οποία όμως «δεν μπορεί να είναι προϊόν υποταγής των μικρότερων στους ισχυρότερους, ούτε αγνόησης των εθνικών παραδόσεων και των επιθυμιών των πολιτών της».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προέταξε τη σημασία περισσότερου και πιο οργανωμένου διαλόγου με τους πολίτες αλλά και της κινητοποίησης των πολιτών για μία πιο αξιόπιστη Ε.Ε., η οποία «εγκλωβισμένη σε μια ‘παγίδα’ σύνθετης κρίσης» σήμερα δεν συγκινεί εξίσου με το παρελθόν τους ίδιους τους πολίτες των κρατών-μελών της.

Παράλληλα, ως προς στις αιτίες των κρίσεων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο Ν. Κοτζιάς έκανε αναφορά σε αυτούς που προτιμούν να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις εν γένει ή σε άλλους που δεν θέλουν αποφάσεις με ρίσκο, υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε. κινδυνεύει σήμερα να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στη 2η Υπουργική Συνάντηση V4+B4plus το πρωί της Παρασκευής, είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση:

«Καλημέρα. Έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε υποψήφια, διότι η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πήραμε, τα τέσσερα μέλη που είμαστε μια ομάδα εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης από τα Βαλκάνια, μία απόφαση με την ομάδα του Βίζεγκραντ. Θα κάνουμε συναντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ώστε και μικρότερα και μεσαίου μεγέθους κράτη να αποκτήσουν τη μέγιστη επιρροή στη συζήτηση που γίνεται.

»Ξεκινήσαμε με πρότασή μου στη Βουδαπέστη, είχα κάνει και τότε την εισήγηση, και συνεχίζουμε σήμερα στο Σούνιο. Θέλω να σας πω ότι τελικά είναι πολύ καλή επιλογή που ήρθαμε εδώ, διότι η τοποθεσία είναι μαγευτική σύμφωνα με τους ξένους, και θα συμβάλλει στην πολύ πετυχημένη πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα.

»Θα τα πούμε αργότερα, αφού πρώτα συζητήσουμε με τους συνάδελφούς μας. Ευχαριστώ όλους σας που ήρθατε μέχρι εδώ, και ελπίζω να είναι η μέρα μας καλή, παρόλο που λέει ότι θα βρέξει το απόγευμα. Να είστε καλά, καλή σας μέρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης