Στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Γερμανίας για το μέλλον της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2017 στην επιτροπή Οικονομικών.

Μια αντίθεση που εκδηλώνεται, όπως τόνισε, είτε με τον εμπορικό πόλεμο είτε με φαινόμενα panama papers φορολογικών παραδείσων για τη διαφύλαξη του καπιταλιστικού κεφαλαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναπτύσσονται φυγόκεντρες τάσεις, οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις, με συνέπεια την εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής σε βάρος του λαού και της εργατικής τάξης που υποχρεώνεται σε θυσίες για την ανάκαμψη.

Ειδικά για τη σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η ασκούμενη πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων με μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και με δημοσιονομική πειθαρχία, που συστατικά της είναι η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ευελιξία στην αγορά εργασίας με κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και με την εργατική τάξη να αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο τμήμα του κεφαλαίου.

«Αυτή η πολιτική έχει καταγραφεί στα μνημόνια» σημείωσε και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει αποδεχθεί το σύνολο των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, και με την ψήφο του τρίτου μνημονίου έχει νομιμοποιήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης