Για την ένταξη των προσφύγων, την κατάσταση στις δομές των νησιών και της ενδοχώρας, αλλά και για τις επαναπροωθήσεις, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να υποστούν οι άνθρωποι αυτοί όσα πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες». Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα είναι περίπου στις 50.000, ενώ έχει αρχίσει η επανακαταγραφή του φιλοξενούμενου πληθυσμού. Παράλληλα, επεσήμανε πως στην ελληνική κοινωνία δεν εκδηλώθηκαν ρατσιστικές αντιδράσεις, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης για ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών απέφερε καρπούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τις συνθήκες διαβίωσης στην ενδοχώρα, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η εφαρμογή των προγραμμάτων στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως «καλή πρακτική» για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, προχωράει η σταδιακή κατάργηση των καταυλισμών και των συσσιτίων, με τους ανθρώπους να μεταφέρονται σε διαμερίσματα και να τους παρέχεται μια κάρτα μετρητών (cash card) στην ενδοχώρα (και αντίστοιχα ένα είδος χαρτζιλικιού στους ανθρώπους στα νησιά), ώστε να μαγειρεύουν και να ψωνίζουν μόνοι τους. Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο κ. Μουζάλας, βοηθούνται άμεσα οι άνθρωποι, αντί των εταιρειών, η τοπική κοινωνία επωφελείται, καθότι τα χρήματα μένουν και διακινούνται εκεί, μέσω αγορών, ενοικιάσεις δωματίων, διαμερισμάτων κ.λπ.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως σε κάποια ζητήματα «βρισκόμαστε πίσω». Από τη μία εξαιτίας αδυναμιών στη διοίκηση, καθότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συσταθεί μόλις εδώ και οκτώ μήνες, ενώ χρειάζονται ένα-δυο χρόνια για να λειτουργήσει εύρυθμα ένα υπουργείο. Από την άλλη, όμως, «υπάρχει σεβασμός στις νομικές διαδικασίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά και αυτή η χρονοτριβή δημιουργεί εγκλωβισμό» εξήγησε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας πως η «λύση δεν είναι να παραβούμε το διεθνές δίκαιο». Υπενθύμισε, παράλληλα, πως στην Ελλάδα η Υπηρεσία Ασύλου υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια, η Υπηρεσία Υποδοχής τρία, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, πάνω από 40.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης