Τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προστασία των ανέργων απαριθμεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τόσο η υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις streetwork, παρακινώντας τους αστέγους να μεταβούν σε χώρους φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενημερώνουμε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, από τις 20/12/2021, για την καλύτερη προετοιμασία των Δήμων κατά την περίοδο του χειμώνα και την προστασία των αστέγων, εστάλη από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, έγγραφο προς όλους τους Δήμους της χώρας για την παροχή σχετικών κατευθύνσεων σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών. Ειδικότερα, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την εκπόνηση σχεδίου δράσης.

Επίσης, με έγγραφό της, που εστάλη στις 19/01/2022, η Γενική Γραμματεία, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που είχαν ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ζήτησε από τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις παροχής υπηρεσιών στον δρόμο (streetwork), ενημέρωση για το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμά τους, καθώς και τη γεωγραφική εμβέλεια κάλυψης αυτού, καλώντας τους ταυτόχρονα σε σχετική συνάντηση για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων, η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά την Παρασκευή, 22/01/2022.

Επίσης, όλες οι οργανώσεις της ΚτΠ που πραγματοποιούν δράσεις στο πεδίο, είχαν καθημερινή ενημέρωση για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους φιλοξενίας, ώστε να ενημερώνουν με τη σειρά τους τον άστεγο πληθυσμό. Ωστόσο, υπήρχαν περιπτώσεις αστέγων πολιτών οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να φιλοξενηθούν σε κάποιο θερμαινόμενο χώρο ή δομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τόσο η υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις streetwork, παρακινώντας τους αστέγους να μεταβούν σε χώρους φιλοξενίας.

Λυπούμαστε που, επί των ημερών της κ. Φωτίου, ο άστεγος πληθυσμός ο οποίος φιλοξενούνταν σε δομές, δεν λάμβανε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), με αποτέλεσμα να παραμένει στον δρόμο, ενώ, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι άστεγοι συμπολίτες μας που διαμένουν σε δομές, λαμβάνουν πλέον το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ταυτόχρονα, την ενημερώνουμε, εάν δεν το γνωρίζει ήδη, για τη θεσμοθέτηση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία” σε εθνική βάση, έτσι ώστε από φέτος να τρέξει σε 43 Δήμους (και όχι τρεις) σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα δωρεάν διανομής rapid test σε όλες τις δομές φιλοξενίας αστέγων και επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις οργανώσεις που δρουν στο πεδίο, εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμού των άστεγων συμπολιτών μας.

Όσον αφορά τον θάνατο του άστεγου συμπολίτη μας στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε η Γενική Γραμματεία από τον δήμο της πόλης, τόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες, όσο και η δημοτική αστυνομία και οι οργανώσεις της ΚτΠ, τον είχαν ενημερώσει για τους θερμαινόμενους χώρους φιλοξενίας, παρέχοντάς του ταυτόχρονα κάθε δυνατή υποστήριξη, ωστόσο ο ίδιος δεν δεχόταν να μεταβεί σε κάποια δομή.

Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση για ακόμη μία φορά σκυλεύει πάνω στην ευαλωτότητα συνανθρώπων μας. Την καλούμε να επισκεφτεί τα υπνωτήρια και τους ξενώνες αστέγων, να βγει στο πεδίο, όπου μετά χαράς θα την συνοδεύσουν τόσο η υφυπουργός, όσο και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης