Στην αποκάλυψη ότι υπάρχει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Economist.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι σύμβουλοί του, μιλούν με τους συμβούλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να πάμε σε διερευνητικές επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία, είπα ξεκάθαρα ότι είμαι ανοικτός να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα», σήμειωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν ο ίδιος έχει μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, απάντησε αρνητικά:

«Όχι, δεν έχω μιλήσει από την τελευταία μας επικοινωνία», τόνισε για να προσθέσει: «Οι σύμβουλοί μας όμως είναι σε επικοινωνία, κάτι που για μένα είναι σημαντικό».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκτιμώ ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, είναι στο χέρι της Τουρκίας» σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis και ποια άλλα σημάδια αποκλιμάκωσης αναμένει, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εκτός από τις προκλητικές ενέργειες, υπάρχει και η προκλητική ρητορική, που φουντώνει τα πάθη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε η Ελλάδα είναι υπέρ της προσφυγής στη Χάγη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μία εβδομάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύς πολιτικός χρόνος και έως τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Δεν θα κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί, αλλά ελπίζω ότι η Αγκυρα έχει λάβει το μήνυμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης