Στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star.

Συνολικά ο κ. Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση πήρε γρήγορες αποφάσεις στη διπλή κρίση του κορωνοϊού και των τουρκικών πιέσεων και βγήκε κερδισμένη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά» ανέφερε σε συνέντευξή του μιλώντας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί», και ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κ. Σωτήρη Τσιόδρα είπε ότι δεν τον γνώριζε, ωστόσο, τώρα θα γίνει όπως είπε στένος σύμβουλός του, ενώ μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσει το νέο ΕΣΥ, μεταξύ άλλων με αυξημένες ΜΕΘ και με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

«Θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ» είπε και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είχαμε το Ε.Σ.Υ., τώρα θα πάμε στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα έχει στον πυλώνα του αυξημένο αριθμό εντατικών και κρεβατιών μονάδας αυξημένης φροντίδας. Αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό. Απεδείχθη ότι είναι μεγάλη παρακαταθήκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε και συνέχισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας δημόσιο το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα μπολιάζεται και όπου χρειάζεται από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα».

«Από Ιανουάριο παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του ιού στην Κίνα. Ο Τσιόδρας ήταν σίγουρος ότι θα εξελισσόταν σε πανδημία. Ακυρώσαμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις πριν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα. Το ερώτημα ήταν αν το lockdown το κάνουμε τώρα ή αργότερα και αν το κάναμε αργότερα θα είχαμε θρηνήσει θύματα. Μια μέρα αμφιταλαντεύτηκα για το lockdown και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά και τώρα έχουμε μια αίσθηση περηφάνιας που είχαμε χρόνια να αισθανθούμε. Σώσαμε ζωές, ακολουθήσαμε τη σωστή στρατηγική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τουρισμός και ανάπτυξη

Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας.

«Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα, δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση. Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».

Για ενδεχόμενο επόμενο κύμα κορωνοϊού

«Το επόμενο κύμα κορωνοϊού θα είναι διαφορετικό. Πρώτα από όλα είμαστε όλοι εκπαιδευμένοι. Για παράδειγμα δεν ξέραμε τη σημασία της μάσκας, είμαστε πιο έτοιμοι, το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια εντατικής. Αν βρεθεί κρούσμα σε σχολείο θα κλείνει μόνο το σχολείο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και ενθάρρυνε τους γονείς να μη φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.

«Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.

Οι πιέσεις στον Έβρο

«Στον Έβρο βρεθήκαμε με οργανωμένη πίεση πήραμε γρήγορες αποφάσεις και προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδας. Έμαθα πως πρέπει να παίρνουμε τις γρήγορες αποφάσεις», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο στην κοίτη του Έβρου. Δεν μπήκαν Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος», δήλωσε κατηγορηματικά για να προσθέσει πως «τα χεραία σύνορα της Ελλάδας είναι απολύτως διασφαλισμένα».

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας  να φτιάξουμε τον φράκτη στον Έβρο. Κάναμε διάβημα για να μειωθεί η περίπτωση αύξησης της έντασης» σημείωσε ακόμη.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη μεσαία τάξη και την εργασία

«Με φοβίζουν οι επιπτώσεις στη μεσαία ταξη και την αγορά εργασίας», παραδέχθηκε λέγοντας ότι η μεσαία τάξη ενισχύθηκε από τις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ για τις τράπεζες είπε πως δεν θα ήθελε να «μην είναι τόσο αυστηρές». «Δεν πρεπει να μπούμε πλειοδοσία ανέξοδων παροχών, σημείωσε ακόμη, αποφεύγοντας να προβεί σε εκτιμήσεις για το ύψος της ανεργίας:
«Δεν ξέρω πόσο θα φθάσει η ανεργία πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα πάει ο τουρισμός. Το κόστος θα το επωμιστεί το κράτος, ο επιχειρηματίας και μετά ο εργαζόμενος, με αυτή τη σειρά», τόνισε σημειώνοντας πως «θα υπάρξει και άλλο πακέτο φοροελαφρύνσεων», ενώ προανήγγειλλε μείωση των εργοδοτικών εισφορών η οποία όπως είπε,θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό περιθώριο.

Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός

«Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός. Εκλογές για τί και για ποιο λόγο;  Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά. Η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού.

«Όλα τα πολιτικά στελέχη να δοκιμάζονται για να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις και κυρίως όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων».

«Σκεφτείτε λίγο ότι το Φθινόπωρο μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Το μέλημά μας θα είναι η ανάταξη της οικονομίας. Το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω σκοπεύω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω. Και να το επενδύσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα, τόκο προς όφελος όλης της κοινωνίας και με το καλό όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να μπορώ να κριθώ και εγώ για αυτά τα οποία έχω πετύχει».

«Σίγουρα αυτός ο χρόνος ήταν διαφορετικός από αυτόν που τον περίμενα. Αλλά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσουμε πάνω σε κάτι το οποίο μπορεί να έχει και προσωρινά χαρακτηριστικά. Εγώ δεν βλέπω αυτές τις πολύ καλές δημοσκοπήσεις για να χαίρομαι και να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση. Είναι  η φωτογραφία της στιγμής. Είναι η αποδοχή από την κοινωνία ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνεχίζεται», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης