Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών και αναφέρθηκε στην καταβολή των αναδρομικών, την ελάφρυνση στην προκαταβολή των φόρων, το σχέδιο «Γέφυρα», καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αναδρομικά δήλωσε: «Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα αναφέρθηκε στο δεύτερο κύμα ρυθμίσεων, το οποίο δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορωνοϊό, καθώς υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον νέο μηχανισμό στήριξης δανειοληπτών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση».

Συνεχίζοντας με την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια «από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας», ενώ τόνισε τη σημασία του Ταμείου λέγοντας: «Δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, η έκδοση δηλαδή κοινού χρέους. Το Ταμείο δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις. Ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της Ε.Ε. Αυτές τις ημέρες και άλλα κοινοβούλια συζητούν αυτό το τεράστιο βήμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος διέψευσε την ύπαρξη ενός νέου μνημονίου ως όρου για την εκταμίευση των πόρων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής: «Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της Ε.Ε. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης