Στο ταξίδι του στην Ικαρία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον σάλο των τελευταίων ημερών, και το γεύμα στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην Ικαρία, ο πρωθυπουργός, αφού περιέγραψε όλο το πλάνο της επίσκεψης, είπε ότι δεν ήταν «εκδρομή αναψυχής». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έγινε φάουλ – Η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες»

«Μια σύντομη ανασκόπηση. Έφυγα το Σάββατο στις 07.30 από την Αθήνα, πέταξα στους Φούρνους. Πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού εκεί εδώ και 25 χρόνια. Πήγα στη Θύμαινα. Στη συνέχεια με ένα σκαφάκι πήγα στην Ικαρία, στο νοσοκομείο. Πήγα στον Εύδηλο, στο Κέντρο Υγείας, επιθεώρησα το λιμάνι και κατέληξα στο σπίτι του κ. Στεφανάδη. Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε την ουσία της επίσκεψης. Δεν θα επαναληφθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ίδια άτομα που ήμαστε μαζί στο ελικόπτερο, βρεθήκαμε στην ίδια βεράντα για ένα κέρασμα 15 λεπτών. Θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην υπάρχει τέτοια εικόνα», πρόσθεσε. 

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν που ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός πήγε στην Ικαρία. Ξέρω ότι όπου πηγαίνω κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός και λύνουμε διάφορα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία. Και ο κ. Τσίπρας ήταν σε κλειστό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν θα δεχθώ από κανέναν να λέει ότι ο Μητσοτάκης πήγε στην Ικαρία για διακοπές. Υπάρχει κριτική για ένα φάουλ που έγινε το οποίο πρώτος το ομολόγησα και από την άλλη η αντιπολίτευση καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις με όλους τους κινδύνους του κορωνοϊού».

«Δεν ξέρω εάν μπορεί κανείς να τα βρει με τον Ερντογάν»

«Δεν ξέρω εάν μπορεί κανείς να τα βρει με τον Ερντογάν», σχολίασε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του να μπορέσει η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Aπαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα εναντίον του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις απειλές της Άγκυρας για αποχώρηση από τις διερευνητικές, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με την εμπειρία του, «αυτό που οξύνει τα πνεύματα δεν έχει το δίκιο με το μέρος του».

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για συνάντηση του ιδίου με τον πρόεδρο Ερντογάν, ενώ αναφερόμενος στην παράμετρο διαμεσολάβησης του Βερολίνου για επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, τόνισε πως «κανένας τρίτος δεν θα λύσει τις διαφορές μας, καθώς υπεύθυνες για να γίνει αυτό- ή ακόμα και για να μην γίνει είναι μόνο εμείς κι η άλλη πλευρά».

«Εμείς, παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι και στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί τέτοιες εξάρσεις από την πλευρά της Άγκυρας, οι οποίες μπορεί να γίνονται και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει προσκαλέσει την Τουρκία για τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της.

«Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς συμμάχους, έχει το δίκιο με το μέρος της, έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα σύνορά της και δεν δέχεται απειλές», συνόψισε ο πρωθυπουργός, καλώντας να δούμε την ουσία, ότι δηλαδή η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε και πλέον έχει κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης και ανησυχίας με την Τουρκία

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, ανησυχίας και επαγρύπνησης μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά τον Αύγουστο, αλλά δεν φτάσαμε ποτέ ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο, καθώς όταν το θερμόμετρο έφτασε να χτυπά κόκκινο υπήρχε ωριμότητα από την πλευρά της Τουρκίας ώστε να κάνει ένα βήμα πίσω.

«Θέλω πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο», είπε ο πρωθυπουργός, συνοψίζοντας πως με την Τουρκία είμαστε γείτονες και καταδικασμένοι να ζούμε μαζί, γι’ αυτό θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το κακό 2020 και να δούμε πώς το 2021 θα μπορέσουμε να επενδύσουμε σε μια πιο εποικοδομητική ατζέντα.

«Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε»

«Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος. Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική», πρόσθεσε, ενώ συνέχισε: «η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα».

«Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους. Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί».

«Το Πάσχα θα δούμε το τέλος του τούνελ»

Σχετικά με τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, τόνισε: «Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας δε, ότι το τέλος του τούνελ θα το δούμε το Πάσχα.

Τέλος Μαρτίου 1,7 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα

O Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η περιπέτεια της πανδημίας τελειώνει σε δύο μήνες από σήμερα. Όπως ανακοίνωσε, ως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει στην Ελλάδα 1.700.000 εμβολιασμοί, ενώ μέχρι το Σάββατο 13/2 θα έχουμε ξεπεράσει τους 500.000.

Δεδομένου ότι κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο θα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περισσότεροι εμβολιασμοί, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όταν θα φτάνουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά» και πρόσθεσε ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αφήνουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.

Στόχος να γίνουν στην ώρα τους οι Πανελλήνιες – Ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους

«Σίγουρα έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να γίνουν προσαρμογές στο πρόγραμμα και θα υπάρξουν προτάσεις προκειμένου να κερδίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Όμως ο στόχος μας παραμένει, οι Πανελλήνιες εξετάσεις να γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, όπως έγινε και πέρυσι. Και αυτό είναι το σωστό. Οι μαθητές ήδη γνωρίζουν ποια θα είναι αυτή η μειωμένη ύλη. Και να καλύψουμε την ύλη με όσο το δυνατόν πιο καλό τρόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε: 

«Τονίζω, όμως, ότι εάν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης, πιθανώς να σας έδινα μία διαφορετική απάντηση. Αλλά θα γίνουν κάποιες προσαρμογές και νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι. Ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, κάποιος περιορισμός των διακοπών του Πάσχα. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι αναμενόμενα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες»

«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες. Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΪ.

«Πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ πιο αισιόδοξα»

«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία», υπογράμμισε. 

«Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση».

«Είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα»

«Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας. Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ».

«Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας . Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί», υπογράμμισε.

«Πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές»

«Η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο. Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από το Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρχε και το σενάριο να μην είμαστε σε ένταση με την Τουρκία εντούτοις και πάλι να μην είχαμε λύσει βασικές διαφορές, κάτι που για να συμβεί πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ των
δύο πλευρών.

«Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ»

Όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν από τις τραγωδίες που μας σημάδεψε. Με σημάδεψε και μένα. Ουδείς αθώος ένοχος, ουδείς ένοχος αθώος», είπε. 

«Να φροντίσουμε να τρέξουμε την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στο Μάτι. Είναι μέρα με τη νύχτα αυτό που κάνουμε στην Πολιτική Προστασία σήμερα με αυτό το οποίο γινόταν. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Όλοι αισθανόμαστε ευθύνη. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε αλλά να είμαστε πιο έτοιμοι. Να μην ξαναδούμε τον αφόρητο κυνισμό που είδαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης