Στο ερώτημα εάν και κατά πόσο φθάσαμε κοντά σε ένα πόλεμο με την Τουρκία απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική συνέντευξή του στον Alpha.

Όπως είπε, υπήρξαν περίοδοι μεγάλης έντασης αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες. Και καλό είναι να θυμηθούμε πόσο σύνθετο ήταν το 2020 συνολικά για τη χώρα μας. Δεν αντιμετωπίσαμε μόνο την πανδημία. Αντιμετωπίσαμε μια προσφυγική-μεταναστευτική κρίση τον Μάρτιο στα σύνορά μας και αντιμετωπίσαμε την επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οδήγησε τους δυο στόλους να βρίσκονται ουσιαστικά στο Αιγαίο σε συνθήκες μεγάλης έντασης. Δεν φτάσαμε, θέλω να είμαι σαφής, κοντά σε αυτό το οποίο περιγράφετε. Υπήρχαν, όμως, στιγμές μεγάλης έντασης όπου έπρεπε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί αλλά και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι, θα το ξαναπώ, δεν είναι προς όφελος αυτή τη στιγμή ούτε της Τουρκίας να συντηρείται αυτή η ένταση. Η Τουρκία αντιμετωπίζει και αυτή σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Θα πρέπει, νομίζω, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί μονίμως να έχει αυτή δίκιο και όλοι οι άλλοι να έχουν άδικο διότι έτσι παρουσιάζεται σήμερα σαν να έχει η Τουρκία δίκιο και όλοι οι άλλοι να έχουν άδικο».

«Προσχηματική η απομάκρυνση του Oruc Reis»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης», συνέχισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην παρουσία του Oruc Reis στη Μεσόγειο.

«Δεν θα την προσδιορίσω χρονικά, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis. Δεν το έκανε και το απέσυρε 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι μια κίνηση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από πολλούς- και έτσι ερμηνεύεται- ως προσχηματική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης