Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύγκεψη με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καθοριστούν τα θετικά μέτρα που ενδεχόμενα θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε από το υπερπλεόνασμα των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ούτως ή άλλως, τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα και θα αφορούν πιθανώς και στο μέτρο του δυνατού σημαντικές μειώσεις σε κατηγορίες του Φ.Π.Α., ακόμη και επιστροφή σε ποσοστό 13% όσον αφορά στην εστίαση. Επίσης, η συζήτηση αφορούσε και άλλα μέτρα-παροχές οι οποίες αν δοθούν θα αφορούν στοχευμένα κοινωνικά στρώματα που κατά παράδοση αντιδρούν θετικά στην επιρροή της κυβερνώσας Αριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι μόνο η Eurostat και οι ανακοινώσεις της που προκάλεσαν αυτή τη σύσκεψη. Είναι και το brainstorming που εξελίχθηκε τα τελευταία 24ωρα τόσο στον κλειστό κύκλο του Μαξίμου, όσο και στο ηγετικό επίπεδο της πλατείας Κουμουνδούρου. Τα αποτελέσματα αυτά του brainstorming κατέληξαν, όπως πληροφορείται το zougla.gr, σε μερικά κρίσιμα συμπεράσματα για την προεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το τελικό χρονοδιάγραμμα των εκλογών. 

Η υπόθεση εργασίας με την οποία ασχολήθηκε το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αφορούν το σύνολο μιας σειράς μετρήσεων της κοινής γνώμης και κυρίως προσέγγισης των τάσεων που κυριαρχούν στην κοινωνία. Τις μετρήσεις αυτές διεξήγαγε μία εταιρεία-κλειδί η οποία συνεργάζεται με το κυβερνών κόμμα και η οποία σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του zougla.gr, δεν ανήκει στο «μπουκέτο» εταιρειών οι οποίες συνήθως στην Ελλάδα διεξάγουν δημοσκοπήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ενδείξεις των μετρήσεων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συσπειρώνει και μάλιστα με τάσεις ανόδου, ένα μέρος των ψηφοφόρων που προτίμησαν το κόμμα αυτό στις δύο εκλογές του 2015. Η άνοδος της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 3 μήνες αθροιστικά προσεγγίζει πάνω από τις 10 μονάδες, δηλαδή κυμαίνεται αυτή τη στιγμή ελάχιστα πάνω από 55%, όταν, για λόγους σύγκρισης, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχε αγγίξει το 85%.

Επιπλέον παρατηρήθηκε πως το 15% από εκείνους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που απομακρύνθηκαν από την επιρροή της κυβερνώσας Αριστεράς την τελευταία περίοδο φέρεται να υιοθετεί μια συμπεριφορά επανάκαμψης. Την ίδια ώρα το ποσοστό συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας παρέμεινε το ίδιο και κυμαίνεται σε όλες τις μετρήσεις από συν πλην 83%. 

Κατά τους κυβερνητικούς κύκλους του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων την τελευταία εβδομάδα και πριν το συμβάν με τις δηλώσεις Πολάκη, αλλά και του ειδυλλίου Κουρουμπλή-Αμβροσίου, ήταν της τάξης, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, του 3,5 με 4,5%. 

Ούτε κατά διάνοια δεν έχει διαπιστωθεί τόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και και από τα ηγετικά κομματικά στελέχη στην Κουμουνδούρου τάση ανατροπής του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, που σε οποιαδήποτε περίπτωση φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται. Παρόλα αυτά, εκτιμάται από τους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από την κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως η εφεξής πορεία του κόμματος έως την εκλογική αναμέτρηση θα είναι ανοδική, ενώ η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία θα παραμένει στη χειρότερη περίπτωση η ίδια.

Αυτός είναι και ο λόγος που προκάλεσε την οργή του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις Πολάκη και όχι αυτή κάθε αυτή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού έναντι του υποψηφίου ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Δεν είναι δηλαδή η ουσία των λεγομένων Πολάκη που προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά το γεγονός ότι την ώρα που τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, οι προσωπικές επιλογές του αναπληρωτή υπουργού υγείας καθώς και φαινόμενα όπως η συνάντηση Κουρουμπλή-Αμβροσίου προς άγραν ψήφων της εκκλησίας από τον πρώτο, προκαλούν νέους κλυδωνισμούς και εκτρέφουν το αίσθημα του αναχωρητισμού που έχει καταλάβει μια μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι προφανές όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ πως η έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καθοριστεί η μετά το Πάσχα οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί ως τις εκλογές έχει να κάνει ακριβώς με την προσπάθεια κατασκευής ισχυρού αναχώματος στις όποιες διαρροές προκαλούν ενέργειες και πολτικές δραστηριότητες τύπου Πολάκη ή Κουρουμπλή.

Όμως, το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση εργασίας την οποία ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου είναι ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεων που δείχνουν μια ενδεχομένως μικρή αλλά σταθερή ανοδική πορεία, λειτουργούν θετικά ως προς την πιθανότητα να καταλήξει τελικά ο πρωθυπουργός πως οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν νωρίτερα του Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά δηλαδή αντιμετωπίζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών τον Ιούνιο, αν και εφόσον στο αμέσως μετά το Πάσχα χρονικό διάστημα, οι νέες μετρήσεις καταδείξουν πως υπάρχει σοβαρή τάση επανόδου στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων του κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. 

Ως εκ τούτου, η συζήτηση στον μυστικό δείπνο του Μαξίμου περί σοβαρών και στιβαρών φορολογικών ελαφρύνσεων κατά την περίοδο μετά το Πάσχα, προοιωνίζεται εξελίξεις και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει εκείνους τους κυβερνητικού κύκλους που θεωρούν πως η επίσπευση των βουλευτικών εκλογών είναι ένα ανοιχτό αλλά και ενεργό σενάριο. Μάλιστα, εκφράζουν και την εξής απορία: Αν ληφθούν μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων αμέσως μετά το Πάσχα και οι εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο, τότε οι θετικές επιδράσεις αυτών των μέτρων στη δεξαμενή ψηφοφόρων θα έχουν εξατμιστεί, διότι το χρονικό διάστημα απ΄τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης