Αποκαλύψεις-φωτιά σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και… τις προθέσεις του σχετικά με το ζήτημα της Ελλάδας φέρνει στο φως η ιστοσελίδα WikiLeaks.

Ο ιστότοπος αποκαλύπτει συνομιλία ανάμεσα στα στελέχη του Ταμείου Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 19 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των όσων αναφέρει η Wikileaks, το ΔΝΤ σχεδιάζει να προειδοποιήσει το Βερολίνο πως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε θα αποχωρήσει από την τρόικα.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να συμφώνησαν πως είναι αναγκαία μια απειλή οικονομικής καταστροφής έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές και να υποκύψουν στα μέτρα που εισηγείται το ΤαμείοΗ «απειλή» είναι διπλή: Πρώτον προς τη Γερμανία για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον προς την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων λιτότητας που το ίδιο το ταμείο ζητεί, μεταξύ άλλων αύξηση φόρων και περικοπές συντάξεων.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρονται να συμφώνησαν πως είναι αναγκαία μια απειλή οικονομικής καταστροφής, έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές και να υποκύψουν στα μέτρα που εισηγείται το Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόβος τους ωστόσο είναι έκδηλος για το προσεχές δημοψήφισμα στη Βρετανία, το οποίο ενδεχομένως να παγώσει κάθε είδους αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ. Η προσφυγή των Βρετανών στην κάλπη, εκτιμά το ΔΝΤ και οι αξιωματούχοι του, θα περιπλέξει τα πράγματα, μεταθέτοντας τη «στιγμή της αλήθειας» μετά τη διεξαγωγή του.

«Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει η Βελκουλέσκου.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», επιμένει ο Τόμσεν στη συνομιλία.

«Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητήσουν έναν μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει.

Παράλληλα αναφέρει: «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Η WikiLeaks υποστηρίζει ακόμη ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου όσο και στις επικουρικές συντάξεις».

Κατά την εκτίμηση του Τόμσεν, πάντως, οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου ανταπαντά πως «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά, θα το κάνει… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», τονίζει.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Κάποια στιγμή, η ίδια εισηγείται μια ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους» διερωτάται η Ντ. Βελκουλέσκου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης