Συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής πραγματοποιούνται σήμερα στην άτυπη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων της κάλπης για το Ευρωκοινοβούλιο.

Συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής πραγματοποιούνται σήμερα στην άτυπη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων της κάλπης για το ΕυρωκοινοβούλιοΟι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στους διαδόχους των αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στην άτυπη Σύνοδο που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μάη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για τους διαδόχους έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20-21ης Ιουνίου.

Στο άτυπο δείπνο αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Τουσκ προκειμένου να κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί της ουσίας, οι αποφάσεις που θα ληφθούν αφορούν στους αντικαταστάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε., της Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Αντόνιο Ταγιάνι, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα υπάρξει πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό διότι οι υποψήφιοι θα επιλεγούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως «φαβορί» για την προεδρία της Κομισιόν προκρίνεται ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Ευρωβουλή. Παρ’ όλα αυτά, η «μάχη» θα είναι σκληρή, καθώς ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες δεν πέτυχαν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η εξεύρεση νέων συμμαχιών για την ανάδειξη του Βέμπερ ως διαδόχου του Γιούνκερ.

Τίποτε, πάντως, δεν θεωρείται δεδομένο, ούτε η πρόθεση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΕΛΚ.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στο δείπνο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε. -όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή-, μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση κι όχι στη λιτότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά και να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε την επόμενη πενταετία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

Πριν από το δείπνο, στις 15.45 ώρα Βελγίου, ο κ. Τσίπρας θα λάβει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι προγραμματισμένες για τις 17.00 και το δείπνο για τις 18.00.

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης