Το δικό του μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού έστειλε προς όλους ο Δημήτρης Βίτσας τονίζοντας: «Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες – ακόμα και σε μικρά παιδιά – δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιβιώνουν σε λανθάνουσα ή ωμή εκδοχή, ακριβώς διότι καλλιεργούνται από ορισμένα σκοτεινά κέντρα. Συχνά, αντλούν τη δύναμη και το θράσος τους από την ανοχή ή ακόμη και από την κοινωνική σιωπή. Είμαστε εδώ για να τούς εμποδίσουμε. Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας».

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Βίτσα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, 21 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Είναι μια αφορμή για να επαναλάβουμε ότι καταδικάζουμε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα οποιαδήποτε έκφραση ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και διακρίσεων, από όπου κι αν προέρχεται.

Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό παραμένει επίκαιρο. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες – ακόμα και σε μικρά παιδιά – δείχνουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία επιβιώνουν σε λανθάνουσα ή ωμή εκδοχή, ακριβώς διότι καλλιεργούνται από ορισμένα σκοτεινά κέντρα. Συχνά, αντλούν τη δύναμη και το θράσος τους από την ανοχή ή ακόμη και από την κοινωνική σιωπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είμαστε εδώ για να τούς εμποδίσουμε. Δεν θα ανεχθούμε όσους προσπαθούν συστηματικά να δηλητηριάσουν με μίσος την κοινωνία μας.

Η δημοκρατική κοινωνία αντιδρά οργανωμένα και αποφασιστικά. Αντίδοτο κι ανάχωμα είναι η αλήθεια των λόγων μας και το ισχυρό και μαζικό μέτωπο αλληλεγγύης, ισότητας, δικαιοσύνης και ανθρωπισμού που οικοδομούμε.

Ως οργανωμένη Πολιτεία, διαβεβαιώνουμε πως λαμβάνουμε όλα τα  απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων και για την καταδίκη και απομόνωση της ρητορικής και των πράξεων μίσους.

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως και τα τελευταία αποκρουστικά υπολείμματα ιδεολογημάτων που έφεραν μόνο καταστροφή και όλεθρο στην ανθρωπότητα.

Λέμε ανοιχτά όχι στη σιωπή, όχι στα βολικά άλλοθι, όχι στις υπεκφυγές. Ζητάμε από όλους επαγρύπνηση προσωπική και συλλογική.

Ανθρωπισμός, Ισότητα, Αλληλεγγύη.

Καμία ανοχή, καμία επανάπαυση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης