Η Ευρωζώνη διαπιστώνει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και διαβεβαιώνει την Αθήνα ότι θα έχει την υποστήριξή της, υπό τον όρο να συνεχίσει τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής» αναφέρουν οι «17» στη δήλωσή τους, που, προφανώς, ικανοποιεί την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι εξήρε μεν τις σημαντικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, ωστόσο δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας της ευρωπαϊκής στάσης, δηλώνοντας: «Αναμένουμε η Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές της μεταρρυθμίσεις».

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

«Νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν», δηλώνει Φ. Ολάντ Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της». Έτσι θα διασφαλιστεί και η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μπορούσε να διακρίνει κανείς ατμόσφαιρα αισιοδοξίας. «Νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στην κρίση χρέους. «Ακόμα όμως δεν έχουμε τελειώσει, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» τόνισε.

Στη δήλωσή τους για την Ελλάδα οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναφέρουν: «Σημειώθηκε καλή πρόοδος, ώστε να αναδρομολογηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής». Σήμερα τα ξημερώματα, ο Βαν Ρομπάι ανέφερε ότι ο Σαμαράς μίλησε στους άλλους ηγέτες διεξοδικά για την κατάσταση στη χώρα του. Ωστόσο, επειδή λείπει ακόμα η τελική έκθεση της τρόικας των δανειστών, δεν κατέστη δυνατόν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Στροφή 180 μοιρών» από την Α. Μέρκελ;

Η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε σήμερα να δικαιολογήσει τα συνεχή μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα ή τη «στροφή 180 μοιρών στο ελληνικό ζήτημα», που της επιρρίπτει η γερμανική αντιπολίτευση.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών δηλώσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε σήμερα στη γερμανική Βουλή ότι τα πράγματα είναι κάθε άλλο παρά εύκολα στην Ελλάδα. Πολλά πράγματα προχωρούν αργά, ενώ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διαπιστώνονται συχνά ρυθμοί χελώνας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Μέτρα που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί από καιρό, βρίσκονται ακόμη σε επεξεργασία. Η ύφεση είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν. Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται με ρυθμό χελώνας. Σε πολλές περιπτώσεις η δημόσια διοίκηση λειτουργεί ανεπαρκώς. Η απάτη και η διαφθορά δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως» τόνισε.

Στη συνέχεια όμως θέλησε να αναφερθεί και στην άλλη όψη του νομίσματος, την οποία, όπως επεσήμανε, είδε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα: της Ελλάδας που προσπαθεί και θέλει να αλλάξει, που θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Μίλησε για «ειλικρινή βούληση», που διαπίστωσε τόσο στην Αθήνα όσο και στο χθεσινό σύντομο τετ α τετ με τον Α. Σαμαρά στο Βουκουρέστι.

«Στην Αθήνα, στην ελληνική κυβέρνηση, σε τμήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, διακρίνω ειλικρινή βούληση για αλλαγή» είπε η καγκελάριος.

Ευχαριστίες στον Χ. Γ. Φούχτελ

Α. Μέρκελ: "Στην Ελλάδα (...) τον λένε Φούχτελος. Νομίζω πως είναι ένα ωραίο όνομα για τη δουλειά του" Η Α. Μέρκελ εξήρε το έργο και τη συμβολή του εντεταλμένου της σε θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ. «Θέλω να πω ευχαριστώ» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας που προωθεί ο υφυπουργός της μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. «Στην Ελλάδα, όπως μου είπε, τον λένε Φούχτελος. Νομίζω πως είναι ένα ωραίο όνομα για τη δουλειά του» είπε η καγκελάριος, προκαλώντας τα γέλια και τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Bundestag.

Αφού παρουσίασε «και τις δύο όψεις του νομίσματος» και χωρίς να θέλει να προκαταλάβει την έκθεση της τρόικας, όπως είπε, επανέλαβε ότι επιθυμεί «να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Αθήνας, αλλά και της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. γενικότερα». Με αυτή τη θέση, όπως ανέφερε, πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Σκληρή απάντηση από τους Σοσιαλδημοκράτες

Σκληρή κριτική στην Μέρκελ από τον Στάινμπρουκ Δριμύ «κατηγορώ» εις βάρος της καγκελαρίου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την ευρωκρίση και το ελληνικό ζήτημα ειδικότερα εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Περ Στάινμπρουκ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κατηγόρησε την Α. Μέρκελ ότι επέτρεψε εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού επί μήνες το «μόμπινγκ» εις βάρος της Ελλάδας, χωρίς να παρέμβει. «Γιατί, για όνομα του Θεού, δεν κάνατε αυτή την παρέμβαση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ το καλοκαίρι του 2010;». Ούτε ο Χ. Κολ ούτε κανένας άλλος προκάτοχός της, όπως είπε ο Π. Στάινμπρουκ, θα επέτρεπε τέτοιου είδους μεταχείριση ενός Ευρωπαίου εταίρου για εσωπολιτικά παιγνίδια.

Ο κ. Στάινμπρουκ κατηγόρησε στην καγκελάριο για νέα «στροφή 180 μοιρών». «Ούτε κουβέντα πλέον για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας» τόνισε.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα στήριξη και θα τη λάβει, και από τη Γερμανία, όπως υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν θέλει να το παραδεχθεί. «Πείτε το επιτέλους, πείτε το στους ανθρώπους» είπε ο Στάινμπρουκ απευθυνόμενος στη Μέρκελ.

Ικανοποίηση Μέρκελ για την τραπεζική εποπτεία

Επιτεύχθηκε συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία από τους «27»Στη δήλωση των «17» υπογραμμίζεται επίσης: «Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης».

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις, οι «27» κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας. Όπως δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, το νομικό πλαίσιο για τον νέο ελεγκτικό οργανισμό θα είναι έτοιμο μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013. Η υλοποίηση ωστόσο του σχεδίου θα λάβει χώρα εντός του επόμενου έτους, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία επεδίωξε να αποφευχθεί μια «βιαστική συγκρότηση» της τραπεζικής ένωσης.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης 
Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης