Τρία μέτωπα παραμένουν ανοικτά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με τις δύο πλευρές να ακονίζουν τα μαχαίρια τους λίγο πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Στο μέτωπο της Παιδείας, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει αποφασισμένος να μην οπισθοχωρήσει όσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί για την ανώτατη εκπαίδευσηΠαιδεία, υγεία και ΜΜΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, που αναμένεται να είναι θυελλώδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέτωπο της Παιδείας, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει αποφασισμένος να μην οπισθοχωρήσει όσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο που προωθεί για την ανώτατη εκπαίδευση.

«Η προσπάθειά μας, η επιμονή από την οποία δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό, είναι να καθιερώσουμε ακαδημαϊκούς κανόνες στο τοπίο που απορρυθμίστηκε με έναν καταστροφικό τρόπο για τα πανεπιστήμια. Θα ξαναμπεί μια τάξη με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες» ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός, για να προσθέσει απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Νομίζω ότι, όταν ακούτε για ακαδημαϊκούς κανόνες, κάτι παθαίνετε».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο. Σε αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων η εκλογή πρυτάνεων σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο από τους αντιπρυτάνεις, η επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια καθώς και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ιδιαίτερα, δε, εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης λάβει τον λόγο προκειμένου να υπερασπιστεί ό,τι έχει απομείνει από τον νόμο Διαμαντοπούλου του 2011. Ο συγκεκριμένος νόμος, κατά δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αποτέλεσε την πρώτη δοκιμή και τη συγκολλητική ουσία για τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – αρχικά μέσω της κυβέρνησης Παπαδήμου και στη συνέχεια με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Στην ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση πάντως της τρέχουσας εβδομάδας αλλά και της επόμενης, η παρουσία του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι «ηχηρή». Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή έχει ως στόχο να δοθεί έμφαση στις πολιτικές, ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές ανάμεσα σε μια «αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση και τη δεξιά αντιπολίτευση με τη νεοφιλελεύθερη ηγεσία».
Στο χρονοδιάγραμμα, μετά την ευρεία συζήτηση για την Παιδεία ακολουθεί η Υγεία. Η κυβέρνηση στοχεύει στη νομοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Σε μια πρώτη ενέργεια, δόθηκε βάση στη στήριξη των μεγάλων νοσοκομείων, ενώ τώρα στόχος είναι η αποφόρτισή τους με τη δημιουργία του πρωτοβάθμιου ΕΣΥ.

Λίγο πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, αναμένεται και η συζήτηση για το νομοσχέδιο Παππά που αφορά στη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου μέσω πλατφόρμας. Προβλέπεται ότι με τη συναίνεση των συμβαλλομένων και τον έλεγχο του ΕΣΡ θα γίνεται δημοπρασία. Επιπλέον, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση και η τοποθέτηση barcode στις εφημερίδες, ώστε να σταματήσουν τα «καπέλα» που επηρεάζουν την κατανομή της διαφήμισης.

Η ψήφιση του νόμου Παππά βρίσκεται χρονικά κοντά με τον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες. Στόχος είναι να ξεπεραστεί το ποσόν των 245 εκατ. ευρώ που είχε επιτευχθεί με τον διαγωνισμό των τεσσάρων αδειών πέρυσι.

Όσον αφορά στο μελλοντικό τοπίο στα media, η αντιπολίτευση τηρεί επιφυλακτική στάση αναμένοντας τις εξελίξεις. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ενδεχομένως να διεξαχθεί ακόμη και εντός Σεπτεμβρίου. Με τα τρία μέτωπα αναμένεται να κλείσει ένας έντονος πολιτικός κύκλος, με σφοδρές αντιπαραθέσεις και εκατέρωθεν πυρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης