Πλήρως αμυντική στάση εμφανίζονται να τηρούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Πλήρως αμυντική στάση εμφανίζονται να τηρούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσον αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέουςΗ γερμανική «Handelsblatt», επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, μεταδίδει πως το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο πάγωμα έως το έτος 2040 των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα ως μέρος των δανείων που πρέπει να εξυπηρετήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, κατά τις εκτιμήσεις των συνεργατών του Σόιμπλε, θα μπορούσε να κοστίσει στους δανειστές περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που επί της ουσίας θα συνεπαγόταν, σύμφωνα με το έγγραφο, «εκτεταμένα νέα δάνεια».

Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ υπενθυμίζει την επίσκεψη του Σόιμπλε στην Ουάσινγκτον, που θα γίνει στα μέσα του Απρίλη με αφορμή τη διεξαγωγή της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Στη Σύνοδο αυτή, το ελληνικό ζήτημα δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα προς συζήτηση. Την απάντηση για το πώς θα αντιδράσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στις απαιτήσεις της Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δίνει η ίδια η εφημερίδα: «H απάντηση του Σόιμπλε ενδέχεται να είναι η εξής: Όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη διαμάχη που μαίνεται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο και η οποία αφορά στο εάν και υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού η «Handelsblatt» σημειώνει πως: «Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, στο παρασκήνιο υπάρχουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. (…) Το Ταμείο σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε το αίτημά του για περαιτέρω ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του (ελληνικού) χρέους, ακόμη κι αν το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αρέσκεται να το παρουσιάζει έτσι».

Και η Μέρκελ κατά του πλαφόν

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δρομολογήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, αναφέρει η «Handelsblatt», υπογραμμίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η ελάφρυνση να είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε «να ισοδυναμεί με ένα νέο πακέτο διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα επιτόκια (για την Ελλάδα) θα σημειώσουν αύξηση έως το 2040 φτάνοντας μέχρι και το 3,3%. Αντίστοιχα υψηλότερες θα ήταν και οι πληρωμές τόκων της Αθήνας προς τους δανειστές της».

Όπως αναφέρει η «Handelsblatt», «και η καγκελάριος Μέρκελ άφησε να εννοηθεί απέναντι στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι μπορεί μεν να φανταστεί περαιτέρω παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά όχι και πλαφόν στα επιτόκια».

Ωστόσο, όπως τονίζει η εφημερίδα, «πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος». Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με δηλώσεις του στη «Handelsblatt», εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο». Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός ελπίζει να τύχει σύντομα μεγαλύτερης κατανόησης στο Βερολίνο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία. Όπως δήλωσε, «πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι, εφόσον ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί καγκελάριος, θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης