Επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε την Τετάρτη ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την έντονη αποδοκιμασία του στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και τη στρατιωτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε αυτό και δείχνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στον γεωστρατηγικό ρόλο του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν από το νέο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Χαντζηκωνσταντίνου για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μια μέρα μετά, την Πέμπτη (18/8) μαζί με τη σύζυγό του βρέθηκε στις Σπέτσες, όπου επισκέφθηκε παλαιοπωλείο, ενώ έκανε βόλτες στα σοκάκια του νησιού.

Η Ανακοίνωση του Γερουσιαστή Μενέντεζ για την προμήθεια νέων S-400 στην Τουρκία

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης