Στις Βρυξέλλες με… βάρκα την ελπίδα παραμένει για τις επόμενες ημέρες η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή» τομή με τους δανειστές και να επιτευχθεί η πολυπόθητη «τεχνική συμφωνία» πριν από το Eurogroup της Μάλτας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει στη βελγική πρωτεύουσα, όπου και θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους των θεσμών​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να συνεχίζει το… βιολί του, επισημαίνοντας ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 7 Απριλίου, όταν και θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Βαλέτα, το Βερολίνο να επιδίδεται σε τακτικές «σκωτσέζικου ντους» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το Ταμείο να επιμένει στο «τσεκούρι» στις συντάξεις και στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών, τα πράγματα για την Αθήνα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Το καλάθι της διαπραγματευτικής ομάδας είναι μικρό.

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί σε μια πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και κάποια -μικρά έστω- μέτρα για το χρέος, προκειμένου να μπορέσει να «χρυσώσει» το χάπι στους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν για πολλοστή φορά τον λογαριασμό. Κάτι όμως που, αν συμβεί, θα συνοδεύεται από σκληρά ανταλλάγματα, ήτοι μέτρα αρκετών δις, αρχής γενομένης από το 2019, όταν και ολοκληρώνεται τυπικά η χρονική διάρκεια του τρίτου μνημονίου.

Κλίμα ασφυξίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει στη βελγική πρωτεύουσα, όπου και θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και εκπροσώπους των θεσμών, σε μια ύστατη προσπάθεια να μη χαθεί άλλη μια ημερομηνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία μοιάζει να εξελίσσεται σε… γιοφύρι της Άρτας: όλο και τελειώνει, όλο και γκρεμίζεται… Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Πέμπτη και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς τα εργασιακά παραμένουν «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνάντησης στη Μάλτα, το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, πάντως, η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζεται, το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύεται και όλο και περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε οικονομικές υποχρεώσεις, με το Δημόσιο να έχει κηρύξει… στάση πληρωμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, και τα πρώτα στοιχεία για το 2017 να δείχνουν «φορολογική κόπωση», μείωση των καταναλωτικών δαπανών και ύφεση.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης