Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στρέφονται τα βλέμματα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς για πρώτη φορά θεωρείται πιθανό ένα «κούρεμα» των εγγυήσεων για την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Με βάση τα τωρινά δεδομένα το όριο διαμορφώνεται στα 80,7 δισ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ο Μάριο Ντράγκι τηρεί στάση αναμονής, προσφέροντας με το σταγονόμετρο ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, το όριο του ELA αυξήθηκε κατά 200 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η αυριανή συνεδρίαση πραγματοποιείται στη σκιά της ελληνικής απόφασης για ομαδοποίηση των τριών δόσεων στο ΔΝΤ και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι θα αποφασιστεί με τις εγγυήσεις που ζητούνται για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Ενδεχόμενη αύξηση του «haircut» στα εχέγγυα θα αποτελούσε θηλιά στον λαιμό του τραπεζικού συστήματος, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης