Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «Επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», που συζητείται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, «υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που θα πρέπει να κλείσουν πριν από το τέλος 2018 που έχουν να κάνουν με οικονομικά και αποδόσεις και ζητήματα που έχουν να κάνουν με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ώστε να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες». Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχουν και ζητήματα που δεν έχουν χαρακτηρισμό κατεπείγοντος, όπως η Golden Visa, αλλά γεγονότα που συνέβησαν τη φετινή χρονιά θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε αυτή η νομοθεσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, παρατήρησε ότι «πρόκειται για πληρωμές, για κάλυψη θέσεων και εκκρεμοτήτων και επειδή υπάρχουν και ζητήματα που μας ταλανίζουν καιρό, πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία».

Ο εισηγητής εκ μέρους της ΝΔ,, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρατήρησε ότι «ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος αποτελεί ομολογία της ύψιστης ανικανότητας» και συμπλήρωσε: «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες σύσσωμη η κοινή γνώμη καταδικάζει τη διάθεση κονδυλίων για το προσφυγικό μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες και εκεί που όλοι φωνάζουν, έρχεστε με περισσή αλαζονεία και ζητάτε τη νομιμοποίηση όλων των δαπανών που έχετε κάνει και που θα κάνετε στο μέλλον χωρίς καμία διαφάνεια». Επίσης, χαρακτήρισε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «πλυντήριο δαπανών με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων χωρίς καμία συνθήκη διαφάνειας». Η ΝΔ, κατέληξε, δεν δέχεται την έννοια του κατεπείγοντος, «δεν δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες, θα τις καταγγείλουμε σε όλους τους τόνους».

Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, επισήμανε ότι καταψηφίζει την πρόταση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο «γιατί σας εκθέτει ως κυβέρνηση και ως υπουργό» και έκανε λόγο για «νομική και πολιτική αυθαιρεσία» και «ανάγκη να συγκαλύψετε αναδρομικά δαπάνες και να τις φορτώσετε στον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει καμία λογοδοσία για το πώς έγιναν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, εξέφρασε τη διαφωνία της για τη μορφή του κατεπείγοντος και παρατήρησε ότι «οι ρυθμίσεις εντείνουν τον εγκλωβισμό για χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα που ζουν σε δύσκολες συνθήκες».

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε ότι «η κατάσταση αυτή είναι έκτακτη από μόνη της, ανά πάσα στιγμή έρχεται κόσμος στη χώρα» και πρόσθεσε ότι «το έκτακτο αυτής της κατάστασης υπαγορεύει το σημερινό νομοσχέδιο». Κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία του κατεπείγοντος αν ενδείκνυται είναι για μια εξελισσόμενη έκρυθμη κατάσταση όπως είναι το προσφυγικό».

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, σχολίασε ότι «θα μου έκανε εντύπωση αν ερχόταν ένα νομοσχέδιο υπό κανονικές συνθήκες. Είναι βροχή τα νομοσχέδια που έρχονται ως επείγοντα ή κατεπείγοντα».

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, επισήμανε ότι «το κατεπείγον είναι ο φερετζές της διαπλοκής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης