Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα με χρονική διάρκεια τις 4 Νοεμβρίου για έρευνες μέχρι και τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέπεμψε ακυρωτική οδηγία (αντι-Navtex), με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον με την αντι-Navtex επαναφέρεται στην τάξη η Άγκυρα, καθώς όπως αναφέρεται η δραστηριότητα την οποία εγκρίνει είναι μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δεδομένου ότι εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ακολουθεί, η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

242140 UTC OCT 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τουρκική NAVTEX δεσμεύεται περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης