Με τον φόβο οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς να καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων και την αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο από τους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών στην ουκρανική κρίση να είναι έντονη, τα πρώτα φορτηγά γεμάτα ελληνικά ροδάκινα επέστρεψαν πίσω στην Ελλάδα μετά το ξεκάθαρο «νιετ» στα ρωσικά σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τεθεί σε ισχύ σειρά μέτρων για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. Ήδη, έπεσαν οι πρώτες υπογραφές σε συμβάσεις για την προώθηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, με τα… ροδάκινα να βάζουν… πλώρη για τη Σουηδία, τη Φινλανδία τη Δανία και την Ουγγαρία, ενώ έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συσκέψεις με στόχο τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική αγροτική οικονομία. Από τις 14.00 το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εξωτερικών έκτακτη συνάντηση κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία προεδρεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Με τις φωνές για δωρεάν διάθεση των αγροτικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να πληθαίνουν και τους παραγωγούς να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από το κράτος να απορροφήσει το κόστος από το ρωσικό εμπάργκο, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών έριξε στο τραπέζι και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, η οποία ωστόσο υπεραμύνθηκε της ελληνικής υφιστάμενης εξωτερικής πολιτικής και της στήριξης Βενιζέλου στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, παρά τους στενούς οικονομικούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών όσο και Μόσχας, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν θετικότερα αποτελέσματα για τα ελληνικά προϊόντα.

Για το «φλέγον» αυτό ζήτημα έχει προγραμματιστεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη στις 17.00 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας των παραγωγών-εξαγωγέων της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες δημιουργίας πανευρωπαϊκού μετώπου για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοινώθηκε, την Πέμπτη θα τεθεί επί τάπητος στις Βρυξέλλες το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια σύσκεψης εμπειρογνωμόνων από τις χώρες-μέλη, όπου θα γίνει και μια πρώτη εκτίμηση τόσο της κατάστασης όσο και των πιθανών λύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ροδάκινα πάνε… Σκανδιναβία

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, συμβάσεις για την προώθηση εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, με στόχο τη μετρίαση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Ειδικότερα, οι συμβάσεις, που υπεγράφησαν, αφορούν:

  • στην προώθηση ροδάκινων και πορτοκαλιών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ
  • στην προώθηση των προϊόντων: Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.

«Η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του, με τον αποκλεισμό των αγροτικών μας προϊόντων από τη ρωσική αγορά, καταδεικνύει τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων μας, τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις αγορές τρίτων χωρών» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Συσκέψεις επί… συσκέψεων

Εν τω μεταξύ τρόπους προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. αναζητεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Έκτακτες συσκέψεις για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθούν τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14.00 το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου. Στη σύσκεψη προεδρεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και το «παρών» δίνουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί δεύτερη σύσκεψη στις 16.30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την Ε.Ε.»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας φρόντισε να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Χρήστος Γιαννακάκης ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια άμεση καταγραφή και καταστροφή των αδιάθετων προϊόντων, με παράλληλη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ε.Ε.. Μάλιστα, τόνισε πως υπήρξε αίτημα για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ωστόσο δεν ικανοποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και είναι διατεθειμένη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου η… λυπητερή να μην πάει στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Ειδικότερα, σε σημερινές της δηλώσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δεσμεύτηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι οι Έλληνες παραγωγοί ροδάκινου και ακτινιδίου θα αποζημιωθούν «είτε με κοινοτικά ή με εθνικά κονδύλια».

Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα ακολουθεί την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις συμμαχίες της στο δυτικό στρατόπεδο», προσθέτοντας ότι «τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα αποζημιωθούν και πως οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληγούν από την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο», επισημαίνοντας ότι «μία υπεύθυνη πολιτεία δεν καθορίζει την εξωτερική πολιτική με βάση κάποια φορτία ροδάκινου».

«Δεν θα πληρώσουν το εμπάργκο οι παραγωγοί»

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο να κληθούν οι παραγωγοί να πληρώσουν τη… λυπητερή από το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε πως «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί», επισημαίνοντας μάλιστα πως «το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό». Παράλληλα, φρόντισε να τονίσει πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει έτοιμα στο συρτάρι διάφορα σενάρια για την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, με βασικό μέλημα να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι Έλληνες παραγωγοί. Ωστόσο, εξήγησε πως ακόμα δεν μπορεί να γίνει μια συνολική ανακοίνωση, καθώς δεν είναι γνωστή η τελική λίστα των προϊόντων που δεν θα εισάγει η Ρωσία, καθώς και σε τι ποσοστό ισχύει η απαγόρευση αυτή ανά κράτος-μέλος της Ε.Ε..

«Είναι σαφές πως το πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς, και ειδικά αυτούς που παράγουν ροδάκινα, είναι μεγάλο καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων βρίσκεται στην κορύφωση της. Γι’ αυτό, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών πιέζουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους Ρώσους, έτσι ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα» είπε.

Παράλληλα, όμως ο Πάρις Κουκουλόπουλος εξήγησε πως έμφαση δίνεται και στα άλλα εποχιακά ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρωσία (π.χ. ακτινίδια) και τα οποία θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό και φυσικά στο θέμα της γούνας, όπου ο τζίρος είναι πολύ μεγάλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που αφορούσε στο αν τυχόν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (ροδάκινων) θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν στην ελληνική αγορά και σε ειδικές ομάδες πολιτών, ο Πάρις Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε πως αυτό κατ΄ αρχήν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και από τις ποσότητες που θα περισσέψουν, «αν περισσέψουν τελικά». Έπειτα, πρόσθεσε πως «ό,τι γίνει, θα γίνει σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους παραγωγούς» και «αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων φυσικά και θα πάνε σε ειδικές και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες».

Αμηχανία στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες ζητούν από κοινού Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, άλλα και χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, με σκοπό να δοθεί το «πράσινο φως» στην ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποζημιώσεων για τους αγρότες, λόγω της ζημιάς που θα υποστούν από το ρωσικό εμπάργκο.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή ενώ είναι προγραμματισμένο εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την Πέμπτη 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχει το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ εξαιτίας της ρωσικής στάσης στην ουκρανική κρίση.

«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση» ανέφερε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Ντατσιάν Τσόλος. Η Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα, η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν.

Διαβάστε επίσης:
Νιετ!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Αυγούστου 2014, 16:03

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης