Τη βούληση της κυβέρνησης να απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ξένων επενδύσεων, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας στη συνεδρίαση των βουλευτών-μελών των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών στις οποίες συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων.

Ξετυλίγοντας το πλέγμα των δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Μάρδας επεσήμανε ότι «συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Οικονομίας έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία απλούστευσης που θα επιτρέπει στο εξάμηνο ή το οκτάμηνο το αργότερο να γίνεται μια διαδικασία αδειοδότησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε πως για πρώτη φορά «έχουμε καταγράψει τις 18 αιτήσεις που τρέχουν αυτήν τη στιγμή για ξένες επενδύσεις στη χώρα, τις παρακολουθούμε συνεχώς, βλέπουμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία στο πλαίσιο ενός πίνακα και κάποιων σχολίων, ώστε να λύνουμε αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν εταιρείες οι οποίες λόγω της γραφειοκρατίας βλέπουν τη διαδικασία της αδειοδότησης να καθυστερεί».

Εστιάζοντας, ειδικότερα, στην πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, σημείωσε πως έχουν αλλάξει αρκετά.

«Ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μια παρουσίαση της χώρας μας σε μια μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματιών και να αναδείξουμε τα όποια θετικά έχει η χώρα μας τα οποία είναι ικανά να προσελκύσουν ξένους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την επιλογή των επιχειρήσεων, ανέλυσε πως η χώρα έχει στοχεύσει σε συγκεκριμένες αγορές για φέτος και ακολουθεί την εξής διαδικασία: «Μελετούμε τις πολυεθνικές των κρατών που θέλουμε να επισκεφτούμε, βλέπουμε ποιες και πού έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια και την Τουρκία και δίνουμε προτεραιότητα αρχικά στις εταιρείες που δεν έχουν επενδύσει στην περιοχή».

«Το να έχει επενδύσει μια επιχείρηση στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να έρθει στην Ελλάδα, θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα είναι ανούσιο, γιατί στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτών των εταιρειών δεν έχουν λόγο να βρίσκονται σε δύο χώρες όμορες, όταν όλο το περιβάλλον γύρω μας έχει συμφωνίες σύνδεσης με την Ε.Ε., που σημαίνει ότι υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και κεφαλαίων» εξήγησε ο κ. Μάρδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης