Στο τραπέζι του διαλόγου κάθεται και σήμερα στη Ν. Υόρκη ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ παρών θα είναι και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Gorna Makedonija» ή «Nova Makedonija» είναι τα πλέον επικρατέστερα, καθώς τα συγκεκριμένα ονόματα φαίνεται πως προκρίνει -ή δεν απορρίπτει- η ελληνική πλευράΣτο επίκεντρο τίθεται για ακόμη μία ημέρα το ονοματολογικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό «αγκάθι» στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
«Gorna Makedonija» ή «Nova Makedonija» είναι τα πλέον επικρατέστερα, καθώς τα συγκεκριμένα ονόματα φαίνεται πως προκρίνει -ή δεν απορρίπτει- η ελληνική πλευρά.
Από τη μεριά των Σκοπίων φαίνεται πως απορρίπτεται η ονομασία «Vardarska Makedonija», ενώ το «Ilinden Makedonija» που έπεσε την περασμένη εβδομάδα στο τραπέζι απερρίφθη έπειτα από τις σκληρές αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν στην Ελλάδα.
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε άλλος ένας κύκλος συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές στην έδρα του ΟΗΕ έγιναν σε καλό κλίμα, ενώ διεκόπησαν προσωρινά περίπου στις 21.30 για την παράθεση γεύματος. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου επτά ώρες ενώ ολοκληρώθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα, για να συνεχιστούν σήμερα.
Αμέσως μετά, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έφυγαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τηλεφωνικά τους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Ζάεφ: «Βρισκόμαστε κοντά σε λύση»

«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας χθες την εν εξελίξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα της χώρας».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Τώρα είμαστε κοντά. Καλώ τους πολιτικούς στη “Μακεδονία” να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στη λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα» υπογράμμισε.

Ο Μίτσκοσκι άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «υπερβολική έκθεση» στο θέμα του ονόματος και προέβλεψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν θα τελειώσει με καλό τρόπο». Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Ζάεφ ότι υπαναχωρεί από θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και είχε επαναλάβει πρόσφατα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης