«Είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει συνολικά τη διαδικασία ολοκλήρωσής της», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, με ανανεωμένο όραμα και πολιτικό ρεαλισμό».

Όπως σημειώνει, τώρα είναι η στιγμή για την Ευρώπη «να προωθήσει την εμβάθυνση σε πολιτικές που τα κράτη-μέλη ακόμα αποκλίνουν και να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις τόσο στα προβλήματα καθημερινότητας του Ευρωπαίου πολίτη όσο και στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της ενέργειας, της διεύρυνσης, της μετανάστευσης, της άμυνας και του κράτους δικαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 9η Μαΐου, υπενθυμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η Ημέρα της Ευρώπης, «είναι μία ημέρα υψηλού πολιτικού συμβολισμού και θεσμικής παράδοσης για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπερηφανεύεται για την ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Όπως και η Ελλάδα, που χάρη στην πολιτική ευφυΐα και τόλμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνέδεσε από νωρίς το ιστορικό της πεπρωμένο με το ενωσιακό εγχείρημα».

Τονίζει, δε, πως η φετινή 9η Μαΐου συμπίπτει και με άλλη μία ιστορική στιγμή, την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, «ένα πρωτόγνωρο πολιτικό βήμα, μία άσκηση εφαρμοσμένης Δημοκρατίας για την Ένωση».

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης υιοθέτησε 49 προτάσεις σε 9 θεματικούς τομείς, με τουλάχιστον 300 μέτρα για την επίτευξή τους, στη βάση 178 συστάσεων από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών, της συνεισφοράς των Εθνικών Ομάδων Πολιτών και 43.734 εισηγήσεων για τις 16.274 ιδέες που καταγράφηκαν στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επισημαίνει πως ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης, παρουσιάζεται στο Στρασβούργο η τελική έκθεση και ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπούν οι προτάσεις των πολιτών σε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες για να θωρακιστεί η Ευρώπη απέναντι στις κρίσεις.

«Τις κρίσεις που χρόνια τώρα ενδυναμώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και αργά ή αποσπασματικά. Και την “αναγκάζουν” να αναπτύσσει νέα εργαλεία, για να ανταποκριθεί καλύτερα στην επόμενη πρόκληση, οικονομική, θεσμική, προσφυγική, νομιμοποίησης, λαϊκισμού», υπογραμμίζει.

«Αυτό έγινε και με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, που “γέννησε” καινοτόμους οικονομικούς μηχανισμούς. Αυτό έγινε και με την πανδημία, που δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, το πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το Ψηφιακό Πιστοποιητικό», υποστηρίζει και προσθέτει: «Αυτό πρέπει να γίνει και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες και πιο πολυδιάστατες κρίσεις στην ιστορία της ΕΕ: Ενεργειακή, οικονομική, πολιτικοοικονομική, αλλά πρωτίστως κρίση ασφαλείας. Είναι πιθανόν η “11η Σεπτεμβρίου της ηπείρου μας”, που την αφύπνισε και τη “σπρώχνει” να μετουσιωθεί σε χώρο κοινής ασφάλειας, με ενιαία ολοκληρωμένη πολιτική άμυνας και ισχυρή φωνή διεθνώς».

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός, η επόμενη μεγάλη κρίση είναι ήδη προ των πυλών της Ευρώπης: Ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, ως συνέπεια του δυσχερούς επισιτιστικού εφοδιασμού, της αύξησης τιμών αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει συλλογικά και ενωμένα με αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, δίκαιη κατανομή των βαρών και αποτελεσματική προστασία των συνόρων από κάθε επιβουλή κυριαρχίας και υβριδική απειλή», σημειώνει.

Όπως υπενθυμίζει, ήδη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε να επανεξετάσουμε τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Γιατί, αν και αποτελεσματικοί ως τώρα, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα σύγχρονα σύνθετα προβλήματα ούτε για να πορευτεί με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Ακόμη, τονίζει πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει θέσει επανειλημμένα ως στρατηγική προτεραιότητά του μία γεωπολιτικά ισχυρή Ευρώπη, ενώ «θα ξεδιπλώσει κατά την τελετή λήξης της Διάσκεψης το όραμά του για μία ΕΕ στρατηγικά αυτόνομη, κυρίαρχη, με δικές της ολοκληρωμένες πολιτικές και ίδια μέσα για την εφαρμογή τους».

«Το μήνυμα πρέπει να είναι καθολικό και όχι αποσπασματικό», επισημαίνει ο κ. Βαρβιστιώτης: «Όλες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες χρειάζεται να επαναεπιβεβαιώσουν με πράξεις τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να δώσουν στην Ένωση την απαραίτητη ώθηση για να προχωρήσει μπροστά. Με ανανεωμένο όραμα, πολιτικό ρεαλισμό και καινοτόμα σκέψη».

«Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε να γιορτάζουμε: Η ισχυρότερη, περισσότερη και καλύτερα προετοιμασμένη Ευρώπη. Μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί το κοινό μέλλον ασφάλειας και ευημερίας των λαών μας. Μόνο αυτή μπορεί να σταθεί ασπίδα στις τρέχουσες και μελλοντικές κρίσεις», καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης