Την αναγκαιότητα επιπρόσθετης συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα έθεσε, το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε τη δραματική άνοδο που παρουσιάζει το φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών στη Μεσόγειο που δημιούργησαν ένα τεράστιο, όπως είπε προσφυγικό ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οφείλω όμως να επισημάνω μια παράδοξη στάση της Ευρώπης, απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια και ενώ αυξάνονται διαρκώς οι δείκτες της μετανάστευσης, οι δείκτες της χρηματοδότησης και της συνεισφοράς σε μέσα από τον Frontex προς τη χώρα μας, μειώνονται διαρκώς», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στον κ. Ρομπέι.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνάντησής του με τον κ. Βαρβιτσιώτη, λέγοντας πως φεύγει πολύ πιο καλά ενημερωμένος για το ζήτημα.

«Είστε το μόνο μέλος της Κυβέρνησης που συνάντησα κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα, επειδή γνωρίζω πόσο έχετε αναδείξει το συγκεκριμένο  θέμα. Μετά από όσα άκουσα είμαι σίγουρος ότι η μετανάστευση θα αποτελέσει ένα κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο Ε.Ε.» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως η Ελληνική Πολιτεία στέλνει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» και αυτό είναι ότι «δε θα αφήσουμε τα σύνορά μας ανοχύρωτα».

Υπογράμμισε δε πως σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική η παρουσία του Frontex, γιατί δίνει το μήνυμα της ευρωπαϊκής συνδρομής και επίσης «επειδή δίνει το μήνυμα στους γείτονές μας ότι η Ευρώπη είναι παρούσα στα σύνορά της και ξέρει να τα προστατεύει, ενισχύοντας το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών της».

Ο κ. Ρομπέι, επισκέφθηκε το Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου μαζί με τον κ. Βαρβιτσιώτη συμμετείχαν από κοινού σε σύσκεψη με τον Διευθυντή Επιχειρήσεων του Frontex Κλάους Ρέσλερ και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης