Πατήστε εδώ για να δείτε χαρακτηριστικές στιγμές από την τελετή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε λιγότερο από μισή ώρα και χωρίς τυμπανοκρουσίες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό.
Το τελετουργικό πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη σκιά των πολλαπλών πύρινων μετώπων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Το τελετουργικό ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 10.35 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11.00. Η ορκωμοσία έγινε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των πολλαπλών πύρινων μετώπων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι Παύλος Χαϊκάλης, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιάννης Αμανατίδης, ενώ πολιτικό οι Όλγα Γεροβασίλη, Πάνος Σκουρλέτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Βίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης

Στα αξιοσημείωτα του τελετουργικού, το προβληματισμένο ύφος του Αλέξη Τσίπρα και το… ρόφημα που προσφέρθηκε στα νέα στελέχη της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελετές παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίων στα υπουργεία και οι δηλώσεις των πρώην υπουργών, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το κυβερνητικό σχήμα μετά τη διαφοροποίησή τους στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να κινηθεί με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιήσει τα πρώτα προαπαιτούμενα της πρόσφατης συμφωνίας στις Βρυξέλλες, προωθώντας παράλληλα προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο πολυνομοσχέδιο, με το δεύτερο κύμα μέτρων.

Χωρίς δηλώσεις η άφιξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε κάποια δήλωση κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Χαμηλοί τόνοι από τα νέα κυβερνητικά στελέχη

Προσερχόμενος στην ορκωμοσία, ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης τόνισε σε δηλώσεις του πως «ο καθένας κρίνεται από το έργο που παράγει». Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς το πρόσωπό του.

Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα του μνημονίου είναι άδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν βάσει της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί μια προσαρμογή της κυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα», προσθέτοντας: «Απαιτείται προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο και να συντηρηθεί η ελπίδα».

«Μεγάλη τιμή, δεν περίμενα τίποτα. Η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, που δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε τι έχει γίνει» τόνισε σε δηλώσεις της έξω από το Προεδρικό Μέγαρο η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Θα προσπαθήσω να βελτιώσω την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» πρόσθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Για «νέες προκλήσεις» έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας της κυβέρνησης συνεχίζεται και «η εξειδίκευση των όρων της συμφωνίας θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο μάχης».


Οι αλλαγές στα υπουργεία

Στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τοποθετήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εκτός κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης ΣτρατούληςΣτο Υπουργείο Εργασίας μετατίθεται ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Τη θέση του την καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Στρατούλη, ενώ ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης γίνεται υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και του Νίκου Χουντή, ο οποίος μεταβαίνει στην Ευρωβουλή, τις καταλαμβάνουν η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.

Τη θέση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία παραιτήθηκε τη Δευτέρα, την καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης. Τη θέση του Κώστα Ήσυχου ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας την παίρνει ο Δημήτρης Βίτσας.

Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη, αντικαθιστώντας τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος θα πάρει τη θέση του ενός εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, μετά την απομάκρυνση του Θανάση Πετράκου.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το who is who των νέων στελεχών της κυβέρνησης…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης