Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Λίγο μετά τις 12:00 έλαβε τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολούθησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα αργά το απόγευμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να έχουν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κ. Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς τη με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.

»Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει, ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

»Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους, προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμιά μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει οργουελιανή αντίληψη στη διαχείριση της κοινής γνώμης

Ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού, στον οποίο καταλόγισε «οργουελιανή αντίληψη στη διαχείριση της κοινής γνώμης».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το γενικότερο ζήτημα της υποβάθμισης της δημοκρατίας από την κυβέρνηση με την εκμετάλλευση των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζει την Παιδεία όπως και την Υγεία με όρους καταστολής, ότι επιχειρεί συνολικά την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, ενώ για το νομοσχέδιο για την Παιδεία τού καταλόγισε ότι προσπαθεί να εκτελέσει το συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων. Επιπλέον τον κατηγόρησε για υποκρισία θυμίζοντας την αλαζονεία που επέδειξε στη επίσκεψη στην Ικαρία.

Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε “αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν για μία καλύτερη ζωή”».

Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Γι΄ αυτό και δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

Ειδική και ειρωνική αναφορά έκανε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια…Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον του για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η προσπάθεια εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης