Το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το επιτελικό κράτος.

Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο της ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου. Ο Πολίτης πάυει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τίνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχτεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

Γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως υιοθετούνται οι αρχές του ΟΟΣΑ. Σημείωσε επίσης πως η ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας που συγκροτείται θα εποπτεύει τα θέματα σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε ορίσει υπουργό να τα ελέγχει.

Οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης