Τσίπρας: «Καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 20:58
Τσίπρας: «Καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων»

«Εμείς που αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα των πολλών, θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε τη νέα πορεία που άρχισε, για να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «εκείνοι που διχάζουν, δεν το κάνουν μόνο για να κερδίσουν ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλά για να μπορέσουν να μας ελέγξουν και πάλι και να μας γυρίσουν στο ίδιο καθεστώς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπoγράμμισε πως «σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται πια σε ξέφωτο και μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο φωτεινό, από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας που ζήσαμε, εξαιτίας αυτών που μας ρίξανε εκεί».

Παράλληλα, ζήτησε ενότητα, ώστε «να διασφαλίσουμε όσα με τόσο κόπο πετύχαμε και να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού κατεστημένου, που έχει στόχο να μας ξαναγυρίσει στα σκοτάδια των μνημονίων». Είπε, επίσης, ότι η αλήθεια είναι αυτή που μπορεί να ενώσει και πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». «Η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων από τον λαιμό του λαού μας, χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη», υποστήριξε, σημειώνοντας πως, αν δεν στήριζε ο λαός την κυβέρνηση, οι μνημονιακές πολιτικές θα ήταν ακόμα εδώ. Επιπλέον, κατηγόρησε εκείνους που «έριξαν τη χώρα στον καιάδα» ότι «ήθελαν και επεδίωκαν με κάθε μέσο την επιβολή ενός τέταρτου - δικού τους - μνημονίου» και «προεξοφλούσαν την καταστροφή, αλλά διαψεύστηκαν παταγωδώς».

«Η αλήθεια είναι ότι, χάρη στην υπομονή σας και την επιμονή μας, καταφέραμε και σήμερα δεν έχουμε πια τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που απαιτούσαν το παράλογο και τώρα βγαίνουν εκ των υστέρων να ομολογήσουν τα λάθη και τα εγκλήματά τους εις βάρος του λαού» είπε ο πρωθυπουργός, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι την ίδια ώρα εκείνη μιλάει ακόμα για «success story της εποχής Σαμαρά».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, η κυβέρνηση «είχε πάντα ως έγνοια της να κρατηθεί η κοινωνία όρθια» κι αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε προς αυτή την κατεύθυνση, μιλώντας για τις παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, την καταβολή μόνιμης 13ης σύνταξης, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, την αύξηση των θέσεων εργασίας κ.ά.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε ρατσιστικές αντιδράσεις και σχόλια, όπως είπε, αναφορικά με τη συμμετοχή τσιγγάνων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

«Στο μυαλό μας είναι το πώς θα μεταφέρουμε την ευημερία των αριθμών στη ζωή και στη καθημερινότητα των πολλών» συνέχισε, εξηγώντας ότι «γι' αυτό και θεσπίστηκαν τα θετικά μέτρα», τα οποία «δεν είναι δωράκια και παροχές, αλλά επιστροφή των κόπων του λαού μας. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι άνθρωποι του μόχθου» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για το «σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης των πολλών». «Τώρα χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη για να προχωρήσουμε με αυτό» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην πόλη των μεγάλων αγώνων για τη δημοκρατία, την «πόλη που πλημμύρησε εργάτες στη μεγάλη απεργία του Μάη του '36», «την πόλη όπου πριν από 56 χρόνια το παρακαράτος δολοφονούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη».

«Η δολοφονία του Λαμπράκη δε στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθές και Χρυσαυγίτες του σήμερα» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε «όλους αυτούς δίνουμε απάντηση σήμερα με τη παρουσία μας», ότι θα δοθεί απάντηση την Κυριακή και πως «η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι εδώ».

Απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «σε κάθε πατριώτη και δημοκράτη που δεν φοράει και δεν θέλει να φοράει τα γυαλιά της ιδιοτέλειας και του ρεβανσισμού», ζήτησε «να κλείσουμε όλοι μαζί τον δρόμο σε εκείνες τις δυνάμεις που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό».

Όπως σημείωσε, «εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, που πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει με τη δική σας συμμετοχή στους αγώνες και την κάλπη της Κυριακής».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από κάθε πατριώτη να πει «"όχι" σε εκείνους που προωθούν τον διχασμό και σε όσους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν, δεν διστάζουν να διχάσουν».

Δείτε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 22:29