Το κυβερνητικό σχέδιο για μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας, διασκέδασης κ.ο.κ. σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους παρουσίασε, στις βασικές γραμμές του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το σχέδιο αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι σε καφέ και εστιατόρια όσον αφορά στους εμβολιασμένους και μη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ.

Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.

Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δύο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστωση και κάτω του 75% για του μεικτούς.

Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%.

Τέλος στα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα πολιτών θα γίνουν απολύτως σεβαστά. Η ανάγκη για χτίσιμο ανοσίας και επανάκτηση των ελευθεριών μας είναι αδήριτη, τόνισε εν κατακλείδι.

Οι έλεγχοι

Οι χώροι θα ελέγχονται από την πολιτεία και θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στους αμιγείς χώρους οι έλεγχοι θα αφορούν ότι όντως όσοι εισέρχονται έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Στους μεικτούς οι έλεγχοι θα σχετίζονται με το αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid για την είσοδο.

Η γνησιότητα των εγγράφων θα πιστοποιείται με ψηφιακή εφαρμογή στα καταστήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης