Αντιμέτωπη με την καχυποψία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα. Στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν σε δηλώσεις τους κατά την προσέλευσή τους για τη συνεδρίαση του Eurogroup την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών.

Ζητείται εμπιστοσύνη, το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς την ΑθήναΓια «δύσκολες διαβουλεύσεις» έκανε λόγο ο Γερούν Νταϊσελμπλούμ, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν «βάση συζητήσεων», ωστόσο ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε χαμηλά τον πήχυ των διαπραγματεύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι «η εμπιστοσύνη είναι κακή» και «οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν επαρκούν», ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εξετάσουν την ελληνική πρόταση με τα προτεινόμενα μέτρα, ύψους 12 δισ. ευρώ, και να αποφασίσουν αν επαρκούν για την επίτευξη συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις και η άμεση εφαρμογή τους αποτελούν το κλειδί για τη συμφωνία».

Για θέμα εμπιστοσύνης μίλησε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται».

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση, χαρακτήρισε δύσκολο το τετ α τετ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγάλη δέσμευση προκειμένου να οικοδομηθεί εκ νέου η χαμένη εμπιστοσύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρώτα πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο είναι επαρκές σε δημοσιονομικό επίπεδο. Μετά έρχεται το θέμα της εμπιστοσύνης» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Από τη μεριά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αρκέστηκε να πει: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πλέον πιο κοντά στις αντίστοιχες των θεσμών σε σχέση με το ό, τι ίσχυε πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος».

Θέμα εμπιστοσύνης θέτουν οι υπουργοί Οικονομικών

«Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις σε αντίθεση με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ζητηθούν όπως «τα δημοσιονομικά κενά».

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» βάσει συνθηκών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο παρελθόν υπήρχε μια ελπιδοφόρα κατάσταση. Τους τελευταίους μήνες αυτή η κατάσταση καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε ένα δημοψήφισμα με το αποτέλεσμα να λέει ότι “δεν πρέπει να υπάρχουν όροι”. Η εμπιστοσύνη είναι κακή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μόνο τις διαβεβαιώσεις. Η βοήθεια θα δίνεται βήμα βήμα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε στις δηλώσεις του ότι ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «εντός 14 ημερών θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο οι εφαρμοστικοί νόμοι».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε το θάρρος και το σθένος να ζητήσει μια εντολή για τη διαπραγμάτευση από το Κοινοβούλιο. (Αυτή η ενέργεια) κατέδειξε μια πολιτική βούληση, πολύ σημαντική για να οικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη με την Αθήνα» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του εξέφρασε την άποψη ότι απουσιάζει η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, γι’ αυτό και ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

«Χρειαζόμαστε τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση. Η εμπιστοσύνη είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος ξεκαθάρισε πως «πρέπει να είναι βιώσιμο», συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει ταμπού στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν μιλάμε, όμως, για ονομαστική μείωση του χρέους γιατί αυτό αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για πολλά κράτη της Ευρωζώνης».

«Για ξεκάθαρο βήμα μπροστά» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Έρικ Βίεμπς, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου, ανησυχούν για την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νιούμαν, ο οποίος, μάλιστα, υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων λιτότητας, επισημαίνοντας ότι αυτά λειτούργησαν τόσο στη χώρα του όσο και στην Πορτογαλία. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά», συμπληρώνοντας ότι «χρειάζονται επιπλέον μέτρα».

«Πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές. Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» είπε.

Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει θέσει πολλές προτάσεις που υπερβαίνουν τα όσα είχαν συζητηθεί πριν από το δημοψήφισμα. «Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί βήμα βήμα» ξεκαθάρισε ο Έντουαρντ Σικουλίνα.

Δηλώσεις κατά την προσέλευσή του έκανε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά θα τα καταφέρουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν οι δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις που θα δημιουργήσουν προοπτική για την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς συναισθηματισμούς».

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση του προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα» ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»,

«Θεωρώ ότι οι θεσμοί θα φέρουν το ζήτημα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εξήγησε ο Πίτερ Καζίμιρ, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια και αυτός πως υπάρχει «ζήτημα εμπιστοσύνης». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας (που ζήτησε η Αθήνα μέσω ESM)».

«Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά είναι ανεπαρκείς για την έναρξη ενός τρίτου» κατέληξε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης