Αίσθηση φαίνεται ότι προκάλεσε στο διεθνή Τύπο η πρόσφατη επιχείρηση «καθαρά χέρια» στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Με τον τίτλο «Η γραφειοκρατία είναι ο καρκίνος της χώρας μας», η βελγική οικονομική εφημερίδα Les Echos φιλοξενεί συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου, την οποία χαρακτηρίζει «σκληρό καρύδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χαρακτηρισμός αποδίδεται στην υπουργό Ανάπτυξης, λόγω της πρόσφατης απόφασής της να απομακρύνει εκατό και πλέον υπαλλήλους από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ανάπτυξης σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης μετά την ολοκλήρωση του PSI, οι οποίες δημιουργούν ένα νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία.

«Καιρός ήταν, γιατί οι Έλληνες έχουν χάσει το ηθικό τους», συμπληρώνει χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ σε διάστημα δυο ετών, με την εγγύηση 500 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα.

Τονίζεται ότι η στήριξη πρόκειται να είναι οριζόντιου χαρακτήρα με προφανή στόχο «να εστιάσουμε στα αποτελέσματα, στην απασχόληση, στις υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργική οικολογία, την ενέργεια, τη στήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πληροφορική και τις υπηρεσίες, ιδίως τον τουρισμό».

Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι επιδιώκει να επιλύσει 80 συγκεκριμένα εμπόδια που συναντούν οι δυνητικοί επενδυτές, ενώ δεν παραλείπει να προαναγγείλει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την ελληνική επιχειρηματικότητα. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάς στηρίζει πλήρως σε αυτή την κατεύθυνση και το PSI μας βοήθησε πολύ γιατί μας πίεσε να προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος. Ήδη, διαπιστώνουμε κάποια πρόοδο. Πρώτα, χρειάζονταν τουλάχιστον δυο μήνες για την ίδρυση εταιρείας. Τώρα, χρειάζονται μόλις δυο μέρες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης