Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών. Λέω όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επεσήμανε ότι πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος «Μακεδονία» να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος με την γειτονική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και να προκηρύξει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η διαβεβαίωση την οποία είχαμε τον Ιούνιο και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά ήταν ότι η συμφωνία θα έλθει μετά τις εκλογές. Και τελικά αυτό άλλαξε με τη διαβεβαίωση του Νοεμβρίου ότι η συμφωνία αυτή θα έλθει για συζήτηση και θα ξανασυζητήσουμε το θέμα με τον πρωθυπουργό μετά τον Μάρτιο» ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας «έχουμε δύο φορές αλλαγή της στάσης του κυβερνητικού εταίρου έναντι ημών».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσε δύο κείμενα με το πρώτο να αφορά άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους της ΝΔ στις 8 Μαΐου 2017 με ερώτηση στον τότε ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, όπου αναφέρεται, ότι «ο ίδιος ως ΥΕΘΑ δεν θα δεχόταν τον όρο “Μακεδονία” και όπου ο κ. Κουμουτσάκος και οι 17 βουλευτές της ΝΔ που υπογράφουν την ερώτηση “αναγνωρίζουν ιθαγένεια σλαβομακεδονική στους Σλάβους των Σκοπίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συγκεκριμένο κείμενο η ΝΔ ερωτούσε τον ΥΠΕΞ Κοτζιά, είπε, «αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ και ποιά είναι η επίσημη θέση της χώρας για την ονομασία της πΓΔΜ, εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που αναφέρει το ΥΕΘΑ».

Το δεύτερο κείμενο αφορά στην απάντηση των ΑΝΕΛ στην από 15 Οκτωβρίου 2015 επιστολή του Ν. Κοτζιά στα κόμματα σχετικά με τις θέσεις τους για το ζήτημα της πΓΔΜ, στην οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απάντησαν επισημαίνοντας ότι πάγια θέση τους είναι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ αν η θέση αυτή πρόκειται να αλλάξει πρέπει να προηγηθεί εκ νέου σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ.

Ο κ. Καμμένος παραθέτοντας στοιχεία για τον συσχετισμό εντός του Κοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, όταν και κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η ΝΔ, είπε «ότι κι αν ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα κέρδιζε», ενώ στάθηκε κυρίως στο ότι αν οι ΑΝΕΛ «έριχναν» την κυβέρνηση, τότε «θα ερχόταν ο Μητσοτάκης να διαπραγματευτεί σύνθετη ονομασία erga omnes δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία”».

Πρόσθεσε ότι αν οι ΑΝΕΛ απέσυραν τότε την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, η χώρα δεν θα είχε βγει από τα μνημόνια, το κοινωνικό μέρισμα δεν θα είχε δοθεί, το ποσοστό της ανεργίας δεν θα είχε μειωθεί, η αύξηση των εξαγωγών δεν θα είχε σημειωθεί, δεν θα υπήρχε καμία πρόνοια για τους ανασφάλιστους και η χώρα δεν θα είχε ανακτήσει την κυριαρχία της.

Αναφερόμενος σε στελέχη του κόμματός του είπε ότι άλλοι τον ακολουθούν και άλλοι τον εγκαταλείπουν, ενώ εκείνο που ο ίδιος μέμφεται είναι ότι «κάποιοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο για την ψήφο εμπιστοσύνης» τους οποίους και διέγραψε.

Ζήτησε από τον πρωθυπουργό στη βάση μιας έντιμης συμφωνίας να μην παραμείνουν υπουργοί στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ μερικοί εκ των οποίων δεν είναι καν εκλεγμένοι.

Επανερχόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε ότι «μέχρι να έλθει εδώ» έχει «περάσει» από συνταγματικά ανομήματα, καθώς δεν έχει την υπογραφή του Προέδρου της πΓΔΜ, ενώ συνιστά και παραβίαση της θέλησης του γειτονικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη γείτονα και επιπλέον «επιβαρύνεται» και με τις ψήφους κάποιων Αλβανών μειονοτικών με όλα αυτά τα θέματα να περιγράφονται στην αναφορά στον ΟΑΣΕ.

Σημείωσε ακόμα ότι η συμφωνία που η κυβέρνηση θέλει να φέρει εδώ «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπέγραψε ο Κοτζιάς» και αντί να προχωρήσει με πολιτική παρρησία και τόλμη στην κύρωση της συμφωνίας κατόπιν δημοψηφίσματος επιδιώκει να εγκλωβίσει με την ψήφο εμπιστοσύνης τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αντεθνική, αντισυνταγματική «γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα των Σκοπίων και εκβιάστηκε η βούληση της πλειοψηφίας του λαού και του κράτους αυτού», αντιδημοκρατική «γιατί δεν υπήρχε εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και ούτε ρωτήθηκε η γνώμη του ελληνικού λαού» και αντιπροοδευτική «γιατί το 80% του ελληνικού λαού την απορρίπτει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ».

«Επειδή αυτή η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά παραπλανητική είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε, και στηρίξαμε με εντιμότητα, καθαρότητα και ευθύνη» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Τέλος ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στο Προεδρείο της Βουλής είπε «μην προχωρήσετε σε αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, κατά παράβαση των άρθρων του συντάγματος γιατί θα έχετε τεράστια ευθύνη».

Δείτε την ομιλία του Πάνου Καμμένου:


Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης