Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

«Είναι ντροπή για τους Αμερικανούς αυτά που έκαναν στους Ινδιάνους και στην Αφρική. Θα αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα τον ρατσισμό και την αποικιοκρατική ιστορία της Δύσης», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται στη νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ συνέχισε λέγοντας «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη».

«Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ανατρέψαμε τη νέα συμφωνία των Σεβρών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Απειλεί και με γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ – Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματά του στην ανατολική Μεσόγειο -στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και μίλησε για γεωτρήσεις ανατολικά της Κρήτης.

Κατά τη συνέντευξή του στο  A Haber, ο Ερντογάν μίλησε για χάρτες οι οποίοι μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλάζουν τα γεωγραφικά σύνορα και μεταξύ άλλων, είπε ότι η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών». Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι η Τουρκία λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πως όλα είναι νόμιμα.

Συγκεκριμένα είπε, «Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας… Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο. Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών…», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κι εδώ ειδικά θέλω να εξηγήσω κάτι. Αυτό το μέρος που βλέπετε, είναι το σημείο που συναντώνται Λιβύη και Τουρκία. Στα ανατολικά της Κρήτης, περνάει αυτή εδώ η ζώνη που βλέπετε. Κι αυτή η ζώνη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους. Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F ve E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία. Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη. Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις». Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι, σκοπός του δεν είναι να ενοχληθεί η Ελλάδα αλλά να προστατεύσει η Τουρκία τα συμφέροντά της.

 «Αυτό το όριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι που ανησυχεί την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε για να ανησυχήσουν εκείνοι. Σε αυτά τα νερά έχει και η Λιβύη και η Τουρκία δικαιώματα και αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτή η γραμμή να προστατευτεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης