Σειρά συναντήσεων με εκπαιδευτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς είχε στη Λαμία ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Αναλυτικότερα, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με εργαζόμενους, το διδακτικό προσωπικό, τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και εκπροσώπους των φοιτητών. Ο διάλογος ήταν ιδιαίτερα ζωντανός στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου τέθηκαν σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αναφερόμενος στις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, είπε ότι τις θεωρεί ως προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδίου.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, που διήρκησε περί τη μία ώρα, τέθηκε το θέμα της εμπλοκής της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη. Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι είναι λάθος να εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση σε αυτό το σχεδιασμό. Στη συζήτηση προσδιορίστηκαν σειρά από θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ο περιφερειάρχης υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Στερεάς Ελλάδας να έχει πανεπιστημιακό ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βούληση των δύο πλευρών ήταν να εξαντλήσουν το διάλογο και μάλιστα υπογραμμίστηκε πως κάτι τέτοιο θα γίνει και μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να τεθούν στέρεες βάσεις. Ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοιχτό παράθυρο για τη συνέχεια, έτσι ώστε «να διευρυνθούν οι δυνατότητες στο μέλλον». Εκείνο το οποίο προέκυψε όμως από τη συνάντηση είναι ότι τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά άμεσα θα καταβληθεί προσπάθεια να αναζητηθούν τρόποι να βρεθεί κοινός τόπος και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τον δήμαρχο Λαμίας Νίκο Σταυρογιάννη, ο δεύτερος υπογράμμισε πως «η Στερεά Ελλάδα αξίζει, δικαιούται και έχει όλες τις δυνατότητες να υποστηρίξει το δικό της πανεπιστήμιο». Ωστόσο, ο δήμαρχος προσδιόρισε πως «οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί» και δήλωσε ότι ο ίδιος και ο δήμος «θα είναι έμπρακτα αρωγοί και ενεργητικοί υποστηρικτές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», για να συμπληρώσει πως «εμείς επενδύουμε στη γνώση, στην έρευνα, στα νέα μυαλά και αυτό δεν θα αλλάξει με κανένα νόμο».

Εξάλλου στις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν με τη δημοτική αρχή της Λαμίας εξασφαλίστηκε από τον υπουργό Παιδείας η συνδρομή του δήμου στην κάλυψη των αναγκαίων υποδομών του πανεπιστημίου και συγχρόνως συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί η ίδρυση πειραματικού γυμνασίου και λυκείου στη Λαμία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Γαβρόγλου και στις δύο αυτές συναντήσεις, κλείνοντας τον κύκλο των επισκέψεων του στις πόλεις της Θεσσαλίας, αλλά και τη Λαμία, ζήτησε να κατατεθούν σαφείς αναπτυξιακές προτάσεις, ώστε να διαμορφωθούν εκείνοι οι θεσμοί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα μπορούν να υπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει από τη Χαλκίδα την πρόταση του ΕΚΠΑ για ίδρυση σχολών στη Χαλκίδα και τα Ψαχνά, έχει ήδη ανακοινωθεί η πρόθεση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για υποστήριξη προγραμμάτων στη Βοιωτία αλλά και εξακτίνωση του μέχρι το Καρπενήσι, ενώ παράλληλα εκείνο το οποίο τέθηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο είναι η άμεση ενίσχυση των δύο τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι στη Λαμία, άμεσα, με τμήμα Μαθηματικών.

Τέλος, σε κλειστή κομματική συγκέντρωση των στελεχών του ΣΥΡΙζΑ στη Λαμία ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει συναίνεση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας για τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης