Με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ασχολείται η La Repubblica. Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει σε σημερινό άρθρο της ότι «βρισκόμαστε και πάλι στη φάση της αντίστροφης μέτρησης», κάνοντας λόγο για «ένα πασίγνωστο σενάριο».

«Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει τα νέα δανεικά για να μπορέσει η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της. Αν δεν γίνει αυτό, η χώρα μπορεί να οδεύσει προς χρεοκοπία πριν από το καλοκαίρι. Οι Βρυξέλλες -αλλά θα ήταν ορθότερο να πούμε το Βερολίνο- συνδέουν τις βοήθειες αυτές με βαριά μέτρα περικοπών που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εφαρμόσει, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να αποσυρθεί» εξηγεί ο δημοσιογράφος Μαουρίτσιο Ρίτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σημειώνει πως όλο αυτό σκηνικό μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή εξέλιξη: «Έναν συμβιβασμό που να αναβάλει τη μόνη καθοριστική επιλογή (την αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας) για λίγο αργότερα, ουσιαστικά για μετά τις γερμανικές εκλογές». Επιπλέον, προσθέτει ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση στη στάση του ΔΝΤ μετά την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, «ο οποίος δείχνει σαφώς πιο περιορισμένο πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ευρώπη».

Θέατρο του παραλόγου

Η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για… θέατρο του παραλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων είναι ακόμη κατά 20% χαμηλότερο σε σχέση με πριν από το ξέσπασμα της κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι παρά τα προβλήματα «το ελληνικό κράτος κατάφερε να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από τις προσδοκίες». «Αντί, όμως, να της πούνε “μπράβο”, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το αίτημα να στοχεύσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και για σειρά επόμενων ετών» προσθέτει.

Το δημοσίευμα κλείνει ως εξής: «Λίγοι νορμάλ οικονομολόγοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και σίγουρα μεταξύ αυτών δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ, με περαιτέρω μείωση των συντάξεων και νέα παράλληλη μείωση του αφορολόγητου, θα αποτελούσαν “πολιτική αυτοκτονία”. Η μόνη λύση είναι να απελευθερωθεί ο προϋπολογισμός της Ελλάδας από τη θηλιά των χρεών με μια θαρραλέα ελάφρυνση. Διαφορετικά, το ίδιο το χρέος δεν μπορεί παρά να εκραγεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης