Συντονιστείτε στο web zougla radio

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία των κρίσιμων άρθρων στη Βουλή, που ξεκίνησε περίπου στις 00.30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ήλθε σε συνεννόηση με τους βουλευτές του ΚΚΕ και τελικά αποφασίστηκε να γίνει ενιαία ονομαστική ψηφοφορία.

Η ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος ήταν και ο τελευταίος ομιλητής, ξεκίνησε την ομιλία του 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Η ομιλία Παπαδήμου

«Εκφράζω την λύπη μου για τα επεισόδια. Οι βανδαλισμοί δεν έχουν θέση σε μια Δημοκρατία», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την αρχή της ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αιτία της κρίσης είναι ότι για πολλά έτη το κράτος μας δαπανούσε περισσότερα από όσα παράγει», τόνισε στη συνέχεια, ενώ νωρίτερα, επεσήμανε πως «η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορικής σημασίας». Παράλληλα, εξέφρασε την πεπίθηση: «Είμαι σίγουρος ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους», τονίζοντας πως πρέπει να «μείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης».

Παράλληλα, υπογράμμισε: «Λένε ορισμένοι ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. Κάνουν λάθος». «Άκουσα με προσοχή την κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές. Ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα», πρόσθεσε με υπονοούμενο. «Δυστυχώς η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία», τόνισε.

«Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό πρόγραμμα συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα θυσίες για τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει δοκιμαστεί σκληρά. […] Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος», συμπλήρωσε και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε: «Από τη ψήφο σας εξαρτάται αν θα παραμείνουμε ή όχι στο ευρώ».

Τέλος, δήλωσε: «Γνωρίζουμε όλοι ότι κρινόμαστε από την ιστορία. Και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει».

Η ψηφοφορία

Με 199 «ΝΑΙ» πέρασε το νέο Μνημόνιο και το PSI. Συνολικά, 12 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 20 της ΝΔ δεν ψήφισαν τα κρίσιμα άρθρα. Η Άννα Βαγενά, ο Σπυρίδων Κουβέλης, η Έλενα Κουντουρά, η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, Μαργαρίτης Τζίμας, Κων/νος Μαρκόπουλος, ο Κων/νος Γκιουλέκας, Οδυσσέας Βουδούρης, Τσετίν Μάντατζη, Καρασμάνης Γεώργιος, Κόλλια Μαρία, Γεωργιος Βαγιωνάς, Αναστάσιος Καρυπίδης, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Γιώργος Βλάχος, Σπύρος Γαληνός, Ζήσης Τζηκαλάγιας ψήφισαν «όχι». Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης  ψήφισαν «ναι». Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε «παρούσα επί της αρχής», ψήφισε «όχι στο άρθρο 1» και δήλωσε «παρούσα στα υπόλοιπα» άρθρα. Ο Κουτσούκος Γιάννης, o Δημήτρης Κουσελάς και ο Τάκης Δημητρουλόπουλος ψήφισε «ναι επί της αρχής», «παρών στο άρθρο 1 γιατί αναφέρεται στα εργασιακά» και ψήφισε «ναι» στα υπόλοιπα. Η Χρύσα Αράπογλου ψήφισε «ναι επί της αρχής», «όχι στο άρθρο 1» και «ναι στα υπόλοιπα άρθρα». Η Μίχου Μαρία (ΠΑΣΟΚ) ψήφισε «όχι στο άρθρο 1 γιατί αφορά κεκτημένα τόσων χρόνων». Ο Χρήστος Μαγκούφης δήλωσε «παρών επί της αρχής», «όχι στο άρθρο 1»και «ναι σε όλα τα υπόλοιπα».

Σε συνολικά 278 ψηφίσαντες, ψήφισαν 199 βουλευτές «ναι επί της αρχής», «όχι» 74 και πέντε «παρών». Για το άρθρο 1 ψήφισαν «ναι» 190 βουλευτές, «όχι» 83 και πέντε «παρών». Για το άρθρο 2, ψήφισαν «ναι» 201 βουλευτές, «όχι» 74 και τρεις «παρών». Για το άρθρο 3, «ναι» ψήφισαν 199 βουλευτές, «όχι» 74 και πέντε «παρών». Τέλος, για το άρθρο 4, «ναι» ψήφισαν 202 βουλευτές, «όχι» 74 και δύο «παρών».

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του προέδρου Γ. Παπανδρέου που δεν ψήφισαν «ναι» (22 στο σύνολο), αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισαν «ναι» (21 στο σύνολο), με απόφαση του προέδρου Αντώνη Σαμαρά διαγράφησαν από την ΚΟ, από την ΚΟ του ΛΑΟΣ διαγράφησαν οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται λόγος και για οριστική διαγραφή από μέλος του κόμματος του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Καμμένου που ψήφισε «όχι». Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα συμπεριληφθούν στις λίστες του κόμματος όσοι δεν ψήφισαν το άρθρο 1 και θα παραπεμφθούν στα όργανα δεοντολογίας του Κινήματος.

Οι 22 διαγραφθέντες βουλευτές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι
: οι κ.κ. Κουβέλης, Βαγενά, Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Β. Παπανδρέου, Μίχος,  Κυριακοπούλου, Τριανταφυλλόπουλος, Τόγιας, Κασσάρας, Καστανίδης, Τεκτονίδου, Κατσούρας, Μιχελογιαννάκης, Παραστατίδης, Αθανασιάδης, Παπαμανώλης, Βουδούρης, Μάταντζη, Θεοδωρίδης, Αμοιρίδης, Μαγκούφης. Σημειώνεται πως ο Αργύρης Λαφαζάνης είχε ήδη παραιτηθεί με επιστολή του στον Γιώργο Παπανδρέου.

Παρατίθεται η επιστολη Σαμαρά:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κα Έλενα Κουντουρά, Α’ Αθηνών κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κα Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, A’ Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίδραση από Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «ικανοποιητικό το αποτέλεσμα», δηλαδή τα 199 «ναι», για να πείσει τους δανειστές.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης