Ρεπορτάζ: Ελένη- Βασιλική Μπαμπαλιούτα
Τα 100 χρόνια της Μεγάλης Ένωσης όλων των Ρουμάνων από όλες τις ρουμανικές ιστορικές επαρχίες γιορτάζει η ρουμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Το σύγχρονο ρουμανικό κράτος ιδρύθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1918 και αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη πολιτική στιγμή του παραδουνάβιου αυτού έθνους.
Για το λόγο αυτό, ο πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα και πρύτανης των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα κ. Λουτσιάν Φάτου παρέθεσε εχθές το απόγευμα δεξίωση ανοιχτής πόρτας. Πλήθος καλεσμένων έδωσε το παρόν από το διπλωματικό σώμα, τη στρατιωτική ελληνική ηγεσία και τους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους. Παραβρέθηκαν επίσης προσωπικότητες από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και μέλη της ρουμανικής κοινότητας.
Με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, ο κ. Λουτσιάν Φάτου, μιλώντας στο zougla.gr, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης σε όλους τους Ρουμάνους και τους Έλληνες.

«Χαίρομαι που έχουμε στην Ελλάδα μια σταθερή ρουμανική κοινότητα η οποία είναι ενσωματωμένη και απολαμβάνει την υποστήριξη από τις ελληνικές αρχές. Οι δεσμοί μεταξύ της Ρουμανίας και της Ελλάδας βασίζονται σε κοινές ιστορικές στιγμές. Χαίρομαι που πολλοί Έλληνες σπούδασαν στη Ρουμανία. Χαίρομαι που ένα εκατομμύριο Ρουμάνοι συμπολίτες μου κάθε χρόνο επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Η χώρα σας αποτελεί για την Ρουμανία έναν από τους βασικότερους εταίρους σε διμερές πλαίσιο, σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Ρουμανία θα αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Όπως τόνισε ο κ. Λουτσιάν Φάτου βασικότερος στόχος της χώρας του είναι να διατηρηθεί η συνοχή μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.: «Αναλαμβάνοντας την προεδρία μας δίνετε η ευκαιρία να αναδείξουμε το βαθύ φιλοευρωπαϊκό όραμα της Ρουμανίας που συμβάλει στην επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος θα είναι η 6η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει στο Σιμπίου το Μάϊο του 2019».
Καθώς όμως η Ρουμανία ετοιμάζεται να αναλάβει το πρώτο εξάμηνο του 2019 την προεδρία της Ε.Ε., οι εξελίξεις στα Βαλκάνια φαίνονται να είναι μεγάλες και πολλές. Έτσι στο ερώτημα που θέσαμε για το πώς βλέπει η Ρουμανία τις εστίες έντασης στη συγκεκριμένη περιοχή και ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της στο επόμενο εξάμηνο ο κ. Λουτσιάν Φάτου, απάντησε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίζεται από εντάσεις και κινδύνους λόγω των παλιών πληγών.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η αύξηση των εθνικιστικών κινημάτων και η συνεχής παραπληροφόρηση:
«Υπάρχει ανάγκη για αυξημένες προσπάθειες, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και σε σχέση με την ΕΕ, έτσι ώστε η περιοχή να μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ένα θετικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για να ξεπεραστεί η διαφωνία στο θέμα του ονόματος. Αυτό είναι ένα παράδειγμα οραματικού γεγονότος για μια βιώσιμη ειρήνη στα Βαλκάνια.
Θεωρούμε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να δώσει μεγαλύτερη προσοχή και να συνεργάζεται στενά με τις χώρες της περιοχής, στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιοποίησης. Αυτά φέρνουν την ευημερία των κρατών και, εμμέσως, την ανθεκτικότητά τους.
Η Ρουμανία θα έχει ως στόχο, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, να δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των συνεχών προκλήσεων για την ασφάλεια στην περιοχή. Μια συγκεκριμένη σκέψη επίσης που προωθεί ενεργά η Ρουμανία, είναι η πρωτοβουλία της Πολιτικής των Τριών Θαλασσών που συγκεντρώνει τα 12 κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης