«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά την ομιλία του στη διεθνή συνάντηση «Ο Πολιτισμός ως μέσο διαλόγου μεταξύ των λαών», που οργανώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στους χώρους της διεθνούς έκθεσης του Μιλάνου Expo 2015, με την συμμετοχή 83 χωρών.

«Η πολιτιστική κληρονομιά ήταν πάντα βασικής σημασίας για την ταυτότητα της χώρας μου. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε μελλοντική προσπάθεια οικοδόμησης ειρηνικής συνύπαρξης με συγκεκριμένους στόχους» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας στη Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη και το Μάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αντιμετώπιση του παράνομο εμπορίου έργων τέχνης, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι υπάρχουν μέσα, όπως το ψήφισμα της UNESCO του Απριλίου 2015, αλλά στάθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) «ώστε να μπορέσει να ενισχυθεί η πρόληψη και να περιορισθούν οι καταστροφές σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της προώθησης συνεργασιών για τον περιορισμό των ζημιών σε βάρος ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα ευάλωτα σημεία κάθε χώρου και μνημείου, αλλά και να υπάρξει περαιτέρω έρευνα για να εκπονηθούν κατευθυντήριες γραμμές με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θεωρώντας σημαντική και την βοήθεια νέων τεχνολογιών χαμηλού κόστους.

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνον η κοιτίδα του πολιτισμού, πρέπει να εκπροσωπήσει και έναν λαό, μέσα στους άλλους πολιτισμούς και στους άλλους λαούς. Και με τον στόχο αυτό πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε τα μέσα και την βούληση να προστατέψουμε και να υπερασπισθούμε την διεθνή πολιτιστική κληρονομιά, υπέρ των μελλοντικών γενεών, με σεβασμό στην ιστορία και στις αξίες μας» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην διεθνή συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο της Expo 2015 του Μιλάνου, η οποία είναι αφιερωμένη στην διατροφή. Την διεθνή έκθεση έχουν επισκεφθεί, μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από δέκα εκατομμύρια ιταλοί και ξένοι πολίτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης