Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Από χτες το βράδυ η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή στο Ντολμά Μπαχτσέ. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών, και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης