Στην Αθήνα βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τεχνικά κλιμάκια, απεσταλμένα από το… Brussels Group -ήτοι οι εκπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM/EFMF- και διαμένουν στο Χίλτον. Οι συναντήσεις με ομοβάθμους τους της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνουν πιθανότατα σήμερα και εντός του ξενοδοχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εδώ οι εκπρόσωποι των θεσμών, εκεί οι εκπρόσωποι των θεσμών, πού είναι οι εκπρόσωποι;», αναρωτιόντουσαν οι πολιτικοί συντάκτες. Και εύλογα, καθότι επί ώρες οι τεχνοκράτες ήταν άφαντοι από τα ΜΜΕ. Το κρυφτούλι των τεχνικών κλιμακίων με τους δημοσιογράφους που παίχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, είχε έναν απλό στόχο: Να μην προκαλέσουν.

Οι εντολές της κυβέρνησης ήταν σαφείς: Δεν θα ήθελαν εικόνα με τους εκπροσώπους των τεχνικώνΤο «κρυφτούλι» των τεχνικών κλιμακίων με τους δημοσιογράφους που παίχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας είχε έναν απλό στόχο: Να μην προκαλέσουν κλιμακίων να βρίσκονται στην Αθήνα, ώστε να μη συνδεθεί σημειολογικά με τις αντίστοιχες εικόνες επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Έτσι, κάτω από άκρα μυστικότητα, περίπου 10-15 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων ήταν γραμματειακή υποστήριξη, έφτασαν με βαν στο Χίλτον.

Κατέλυσαν στο ξενοδοχείο αλλά δεν εμφανίστηκαν, παρότι κάμερες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ την είχαν «στημένη» απ’ έξω. Εις μάτην ζητούσαν πληροφορίες για ώρες από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου, οι οποίοι αρνούνταν να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλαγές με… άρωμα γυναίκας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν απολύτως αλλαγμένη τη σύνθεσή τους σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ εκπρόσωπος του Ταμείου θα είναι η Ίβα Πετρόβα, βουλγαρικής καταγωγής, η οποία, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, έχει ασχοληθεί εκ νέου στο παρελθόν με το ελληνικό ζήτημα. Η τεχνική ομάδα που κατέλυσε στο Χίλτον, θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Τη Δευτέρα θα καταφθάσει και η δεύτερη τεχνική ομάδα, μέριμνα της οποίας θα είναι να συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία, καθώς και δεδομένα που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στόχος όλης αυτής της διαδικασίας θα είναι να υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία μέχρι το Πάσχα και πάντως μέχρι να τελειώσει η 4μηνη παράταση, τον Ιούνιο, για να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης, το πρώτο που θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης είναι η «τρύπα» στον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό κενό που δημιουργεί αλλά και η προοπτική της ανάπτυξης που συζητείται για φέτος.

Οι δανειστές της χώρας θεωρούν ότι αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα νούμερα που χρειάζεται να έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να κάνουν υπολογισμούς για πιθανή λήψη διορθωτικών μέτρων, τα οποία θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων για φέτος. Από εκεί και πέρα θα τεθούν οι βάσεις για να συζητηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης