«Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι επειδή αυτό από πρακτικής άποψης δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα, θα πρέπει «το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρκικού στρατού να φύγει άμεσα», «να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα», «και μετά να υπάρξει μία διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης».

Το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, το έθεσε με σαφήνεια ο ίδιος από τον Απρίλιο του 2015, τονίζοντας ότι τώρα «γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά στη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τη στάση της Τουρκίας επί του θέματος επισήμανε ότι «βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της», καθώς, όπως είπε, ο ίδιος έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου, στις οποίες έχει συζητηθεί αυτό το θέμα.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη, είπαμε να βρεθούμε σύντομα για να το κουβεντιάσουμε περαιτέρω. Εγώ έχω ετοιμάσει ένα εκτενές έγγραφο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση και έχουμε συμφωνήσει και με βάση αυτό θα πορευτούμε».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι συζητήθηκαν ορισμένες παράμετροι για την λύση του προσφυγικού, που ανατέθηκαν να ρυθμιστούν από τους ΥΠΕΞ, και «αφορούν στους πρόσφυγες που δεν χωρούν πλέον στα νησιά, για τους οποίους πρέπει να υπάρξει φροντίδα από την ελληνική πλευρά, αλλά και να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν λάβουν άσυλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που πρέπει να φροντίσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα» τόνισε «είναι να εφαρμοσθεί n συμφωνία. Οι μεν Τούρκοι σε ό,τι αφορά στον έλεγχο και την επιστροφή των προσφυγικών ρευμάτων, n δε Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε τόσο για την παροχή χρηματοδότησης, όσο και για τη βίζα».

Αναφορικά με το θέμα των Σκοπίων ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, σίγουρα θα υπάρξουν από πολλές πλευρές προτροπές για λύση του ονοματολογικού. Κατά συνέπεια, μετά τις εκλογές, θα πρέπει αυτό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να μην το αφήσουμε σε τρίτους. Και με τη βοήθεια, βέβαια, του μεσολαβητή, του κ. Μάθιου Νίμιτς».

Ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την πΓΔΜ είπε ότι «βοήθησαν πολύ στο να αποδομηθεί μια εικόνα της Ελλάδας στα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία εμείς θέλαμε να διαλύσουμε αυτό το κράτος». «Εμείς», πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι αυτό το κράτος καλώς υπάρχει και θέλουμε να επιβιώσει. Για αυτό, άλλωστε, και έθεσα βέτο όταν συζητήθηκαν κυρώσεις εις βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης