Μία πλούσια και γόνιμη εβδομάδα για την ελληνική διπλωματία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Πληθώρα διμερών συναντήσεων με ομολόγους του από όλο τον κόσμο, και ειδικότερα από την περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, συναντήσεις με υψηλούς αξιωματούχους, υπουργικές συναντήσεις διεθνών οργανισμών και συμμετοχή σε σειρά Συζητήσεων και Εκδηλώσεων Υψηλού Επιπέδου για διεθνή και περιφερειακά θέματα, άνοιξαν διαύλους για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των επαφών της ελληνικής διπλωματίας και της περαιτέρω δυνατότητας ανάπτυξης των διμερών σχέσεων της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όπως τονίστηκε στις δηλώσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κοτζιάς, εκτός από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συμμετοχές, συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της Κίνας Ξι Γινπίνγκ, της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και του Ισημερινού Ράφαελ Κορρέα.

Ο κ. Κοτζιάς συνόδευσε, επίσης, τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις του με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και της Αλβανίας Έντι Ράμα, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και η διακήρυξη με την οποία σφραγίστηκε η στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις διμερείς συναντήσεις του, ο κ. Κοτζιάς είχε συζητήσεις με τους ομολόγους του της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρκασβίλι, του Αζερμπαιτζάν Ελμάρ Μαμαντιάροφ, του Ιράκ Ιμπραχήμ Αλ-Ζααφάρι, του Σαν Μαρίνο Πασκουάλε Βαλεντίνι, του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, του Ιράν Μοχάμεντ Ζαρίφ, της Νορβηγίας Βιντάρ Χέλγκεσεν, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, του Λιβάνου Τζέρμαν Μπασίλ, της Αργεντινής Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν, της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, της Ιορδανίας Νάσερ Γιούντεχ και της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Νταΐρι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, επίσης, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), σε γεύμα εργασίας με τους ομολόγους του της Διαδικασίας Συνεργασίας των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) και σε δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε, επίσης, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε και με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ίσα Μουστάφα, ενώ παρευρέθη και στην τελετή έπαρσης της παλαιστινιακής σημαίας στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης