Το δικό του σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για όσους «σκέφτονται και ονειρεύονται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και ανατροπές των συνόρων» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο.

«Η Ελλάδα, και αυτό αφορά και την βόρεια γείτονα μας, είναι σταθερά υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε σταθερά υπέρ της ύπαρξης της ενότητας της FYROM, είμαστε οι μόνοι που δεν μπερδευτήκαμε ακόμα και σήμερα στα εσωτερικά της και θα υπερασπιστούμε την ύπαρξη της» τόνισε και διαμήνυσε «δεν είμαστε πλέον στο μεσοπόλεμο, αλλά σε μία εποχή που υπάρχει σταθερότητα και απαιτείται σταθερότητα στους διεθνείς κανόνες και στην εφαρμογή των διεθνών σχέσεων, αλλά απαιτείται πριν απ’ όλα μεγάλος σεβασμός απέναντι στα σύνορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του κ. Σηφουνάκη ως «μία περιπτωσιολογική μελέτη μεγάλης αξίας και σημασίας για την ιστορία εν γένει αλλά και τους ανθρώπους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα το διεθνές δίκαιο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια» αναφέρθηκε στα διδάγματα που προσφέρει για το τι πρέπει να προσέχουμε και σήμερα μέσα από μία εκτενή ανάλυση, καθώς η Ιστορία είναι και πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή.

Εστιάζοντας στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις αναφορές του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης είπε ότι «συχνά ξεχνιόμαστε ότι πριν την καταστρατήγηση της, υπήρξε η μη εφαρμογή της». 

«Παραδόθηκε η Τένεδος πριν καν επικυρωθεί η συνθήκη της Λωζάνης από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δεν παραδόθηκε στους ιθαγενείς δηλαδή στον ελληνικό κατά πλειοψηφία πληθυσμό, αλλά παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης εξήγησε «γνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι μία νευρική και αναθεωρητική δύναμη, η οποία έχει την συνήθεια να χτυπά όταν νιώθει ότι η άλλη πλευρά έχει αδυναμία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης