Οι υπoυργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τόσο όσον αφορά το ονοματολογικό, όσο και το πλαίσιο γενικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά, μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., από τη στιγμή αυτή αναλαμβάνουν οι πρωθυπουργοί να καταλήξουν στην τελική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, δηλαδή το όνομα στο οποίο κατέληξαν, το εάν θα υπάρξει κωδικός χάρτης ή όχι για το erga omnes, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο της διαμόρφωσης των όρων που αφορούν τις συνταγματικές και τις θεσμικές αλλαγές στις οποίες πρέπει να προβεί η γειτονική χώρα.

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό το εάν θα υπάρξει χρονική ρήτρα για την εφαρμογή όλων των ανωτέρω.

Αναμένεται σύντομα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ενδεχομένως δε να υπάρξει άμεσα και συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, η οποία πάντως πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης