Κωστής Χατζηδάκης: «Κεντρικός μας άξονας η στροφή σε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 21:41
Κωστής Χατζηδάκης: «Κεντρικός μας άξονας η στροφή σε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης»

Η στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως το περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων για τον συγκεκριμένο τομέα ευθύνης της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση, που θα επιτρέψει στη χώρα μας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιάσει τους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Εξειδίκευσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας, και στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, διότι - όπως εξήγησε - έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο. Όπως είπε, το γεγονός ότι δύο από τα μεγάλα projects, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση το εννοεί.

Μετάβαση στην κυκλική Οικονομία

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, ανακοίνωσε ότι δίδεται ώθηση στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δηλαδή σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βάση την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. «Αυτή η στροφή, πέραν της θετικής επίδρασης στο περιβάλλον, ξέρουμε από πρόσφατες μελέτες ότι μπορεί να δημιουργήσει 16.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι δυστυχώς στην ανακύκλωση οι επιδόσεις της χώρας μας είναι απογοητευτικές και παρ' όλες τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης η ανακύκλωση κόλλησε τα προηγούμενα τέσσερα έτη στο 18%, ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% ως το 2020. «Απαραίτητο βήμα για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να προωθήσουμε εντατικά τη διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα, ξεκινώντας από την προώθηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα πράγμα στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση» είπε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της «πλαστικής ρύπανσης» που επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού κι αυτό θα επιδιώξει η κυβέρνηση υιοθετώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Σχετικώς με το «ύψιστης σημασίας ζήτημα», όπως χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε πως λύση αποτελεί η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ. «Ως υπουργός είχα συμβάλει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως στην Ήπειρο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και στη Δυτική Μακεδονία» είπε και εξέφρασε την λύπη του για το ότι η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. «Έτσι, ενώ στα μέρη αυτά υπάρχει μια νέα πραγματικότητα: στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια» προσέθεσε.

Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι εξετάζεται η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα με στόχο να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία.

Νομοσχέδιο για αδειοδοτήσεις

Ένα ζήτημα στο οποίο εστιάζει ιδιαίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, είπε ότι προωθείται με ταχύτητα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου για το οποίο αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος.

Περαιτέρω, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι:

  • «Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές, και ιδιαίτερα τις περιοχές Natura 2000, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Στα δάση επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέτουμε τις προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.
  • Στη χωροταξία και την πολεοδομία βασικός μας στόχος είναι η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη με την δρομολόγηση της άμεσης απεμπλοκής εμβληματικών επενδύσεων που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Προχωράμε στη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης. Και καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων -σε επίπεδο δήμου δηλαδή- με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία».

Η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στα θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βασική στόχευση τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς σήμερα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του ενεργειακού μας μείγματος. «Αυτό θα το μεταβάλουμε με τις υποδομές και τη βοήθεια των ενεργειακών μας εταίρων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή των υδρογονανθράκων- πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που επίσης θα επιδιώξουμε δυναμικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

  • Η ολοκλήρωση του TAP και του πολύπαθου IGB.
  • Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.
  • Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.
  • Η προώθηση του IGI Poseidon.
  • Η υλοποίηση του αγωγού East Med και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.

Προσέθεσε επίσης ότι το υπουργείο εμβαθύνει περαιτέρω τις στρατηγικές μας συνέργειες, αφενός προς τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση την τετραμερή συνεργασία με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και αφετέρου προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εμπέδωση της περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

«Για εμάς η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική καθώς επιδιώκουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας μέσα σε μία ασταθή περιοχή» υπογράμμισε τέλος ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019, 21:41