Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως τις 22 Μαΐου, ωστόσο φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα –μετά και τον… χρησμό Σόιμπλε– πως η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει εκ νέου δύσκολες αποφάσεις, χωρίς να έχει ως αντάλλαγμα οποιαδήποτε δήλωση-δέσμευση για το χρέος και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το κεντρικό θέμα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστώνΗ νέα καταιγίδα… φόρων λόγω μείωσης του αφορολόγητου και το νέο κύμα περικοπών στις συντάξεις λόγω μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης αποτελούν την πραγματικότητα που θα βιώσει από τις αρχές του 2019 (εφόσον δεν υπάρξει κάποια «αστοχία» στους δημοσιονομικούς στόχους) η ελληνική κοινωνία. Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βάλει στη επικοινωνιακή φαρέτρα της ορισμένα αντίμετρα, με τα οποία θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να… χρυσώσει το χάπι στους πολίτες που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν το μάρμαρο της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα για την υπογραφή μνημονίου οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο ενεργειών που κάνει το Πεκίνο για να αναβιώσει τον λεγόμενο «Δρόμο του Μεταξιού», δημιουργώντας παράλληλα και μια ανάλογη θαλάσσια εμπορική δίοδο για τη μεταφορά προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη.

«Αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν το κεντρικό θέμα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το οποίο και μεταφέρει την επίτευξη συμφωνίας για τα μέσα της εβδομάδας -με πολλούς όμως αστερίσκους για το αν θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ΔΝΤ κατάφερε να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το εν λόγω ζήτημα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν και απαιτεί τη λήψη σκληρών -αλλά απαραίτητων- αποφάσεων, καθώς συνεχίζει να επηρεάζει τράπεζες και Δημόσιο. Κεντρικό ρόλο στην άρση του αδιεξόδου έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέλαβε από το μεσημέρι της Παρασκευής να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών.

Ζητούμενο είναι η απελευθέρωση «του επιχειρείν», η επιτάχυνση της οικονομίας και η βελτίωση της «εικόνας» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε βασικές πτυχές του σχεδίου, επιχειρώντας να διαβεβαιώσει με τεχνοκρατικό τρόπο ότι η λύση έχει επιλεγεί και πως πολύ σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται με επιθυμητά αποτελέσματα.

Η συμφωνία περνά από το… Washington Group

Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε σύγκληση έκτακτης τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group έως τις 11 Μαΐου. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει πρώτα να υπάρξει άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (κάτι το οποίο δεν φαίνεται στον ορίζοντα) και να ακολουθήσει η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων στη Βουλή.

Η ελληνική πλευρά πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να καταφέρει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους από τη Βουλή, χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς​Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν το… Washington Group, το οποίο σχεδιάζεται να γίνει στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου των G7 στο Μπάρι. Το WG το περιμένει διακαώς και η ελληνική πλευρά. Στη σύνοδο του G7 θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 7 μεγάλων κρατών, ο κ. Μοσκοβισί, ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και οι πολιτικοί επικεφαλής των 4 θεσμών. Στη συνέχεια, το θέμα της Ελλάδας θα «μεταφερθεί» σε νέο (τακτικό) EWG, το οποίο θα προετοιμάζει τη σύνοδο του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Εκεί, επιδιώκεται να προωθηθεί η σύσταση της Επιτροπής για το κατά πόσο θα έχουν εκπληρωθεί έως τότε οι όροι και τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσει άμεσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να καταφέρει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους από τη Βουλή, χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς. Της απομένουν το πολύ 8 ημέρες για να καταφέρει να οριστικοποιήσει τα τέσσερα μνημόνια, να έχει συντάξει τους απαιτούμενους νόμους με τις υπουργικές αποφάσεις που θα τους συνοδεύουν και να τα έχει καταθέσει στη Βουλή, εξασφαλίζοντας και την ψήφισή τους. Με λίγα λόγια εάν οι διαβουλεύσεις διαρκέσουν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εκείνη που πιέζεται χρονικά είναι κυρίως η ελληνική πλευρά. Μην ξεχνάμε ότι μετά τις 13 Μαΐου ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κίνα.

Βαρύς ο λογαριασμός

Υπενθυμίζεται ότι για να βγει ο πολυπόθητος… λευκός καπνός από το Χίλτον, θα πρέπει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση να συμφωνήσει στα ακόλουθα:

  • Λήψη μέτρων, ύψους 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, καθώς και στήριξης οικογενειών.
  • «Ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, με το φορολογικό βάρος να υπολογίζεται στα 121 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα (από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019).
  • Νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα.
  • Νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
  • Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%, όπου το 0,2% θα δίνεται στους πολίτες.
Το πρωί, πάντως, ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, πώληση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων) να τίθενται επί τάπητος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης