Την κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Άμυνας – ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσιάζοντας τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος.

Ειδικότερα για τη Λέσβο ανακοίνωσε πως κλείνει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Έκανε επίσης λόγο για χωρητικότητα 5.000+.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, και στη Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέα κλειστή δομή, με την ίδια χωρητικότητα.

Στη Σάμο κλείνει η υπάρχουσα δομή, ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και αυτή με χωρητικότητα 5.000+.

Στην Κω η δομή γίνεται κλειστή και θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 2.000+.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Λέρο, η υπάρχουσα δομή μετατρέπεται σε κλειστή και λειτουργεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 1.000+.

Στόχος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Ο κ. Στεφανής ανέφερε επίσης ότι στη β΄ φάση προγραμματίστηκαν 5+1 δράσεις:

– Για ασυνόδευτα παιδιά

– ΜΚΟ: Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεων & όρων λειτουργίας

– Άσυλο & επιστροφές

– Κατασκευή & επέκταση κλειστών δομών σε νησιά

– Ανταποδοτικά έργα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

 «Το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα» ανέφερε ο κ. Στεφανής.

Παρατείνεται ο μειωμένος Φ.Π.Α.

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στις εξής ενέργειες:

1. Στην παράταση -έως 31.12.2020- των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

2. Στη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

3. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπ’ όψιν την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

4. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης