«Βαριά» θα είναι η ατζέντα κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη η οποία σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ «κλείδωσε» την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «τετ-α-τετ» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο διήμερο 24 – 25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Η συνάντηση αυτή προφανώς θα επικεντρωθεί στα τρία βασικά ζητήματα που απασχολούν τις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, δηλαδή το μεταναστευτικό – προσφυγικό, το Αιγαίο και τη Αν. Μεσόγειο – ΑΟΖ Κύπρου.

Επισημαίνεται πως η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τη χρονική περιόδο κατά την οποία μεθοδεύεται η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Η επανεκκίνηση φαίνεται δύσκολη και ο διάλογος δυσκολότερος, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν στην Αν. Μεσόγειο πιέζουν για κάποια πρόοδο. Ως γνωστόν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρέδωσε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπόμνημα με προτάσεις ως προς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα έσοδα από το φυσικό αέριο το οποίο θα εξαχθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Συνάμα φαίνεται πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα στο Κυπριακό, όπως είναι το εδαφικό, οι αποζημιώσεις και βεβαίως στο ζήτημα των κατοχικών στρατευμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως η κάποια πρόοδος προδιαγράφει και επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά τώρα το μείζον θέμα που αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, δηλαδή στο μεταναστευτικό η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, θα δώσει την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να διαγνώσει άμεσα τις προθέσεις της Άγκυρας αλλά και να μεταδώσει στους Ευρωπαίους εταίρους βασικά αιτήματα της τουρκικής πλευράς που αφορούν την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη πρέπει να συζητά με την Τουρκία», είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του.

Αναμένεται οριστικοποίηση για το ραντεβού με τον Τραμπ

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς την Κυριακή κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι «θα συναντηθώ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ. Θα είναι μια πρώτη συνάντηση». Είχε σπεύσει πάντως να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Έχω θέσει το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις μου, είναι ευρωπαϊκό θέμα» είχε πει.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σημειώσει με έμφαση ότι «ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό. Η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης